Rapora göre birçok ülke 2000 yılından bu yana sıtma önleme ve tedavi çalışmalarında ilerleme sağladı; yeni ilaçların ve sinek ağlarının kullanımı yaygınlaştı.
Geçen yıl toplanan veriler üzerine oluşturulan rapor sıtma üzerine dünya çapında şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışma.
WHO Genel Direktörü Dr. Lee Jong-wook, "Gelişme olumlu fakat gerçek anlamda yol alabilmek için artemisinin bazlı tedavilerin ve böcek zehirli sinekliklerin yaygınlaşması gerekli" dedi.
Böcek zehirli sinek ağları sıtma ile mücadelede en etkili yöntemlerden biri. 2003'te Zambiya'da beş bölgede yapılan ağ dağıtma çalışmaları sonucunda beş yaş altındaki çocukların en az yüzde 80'inin bu ağların altında uyuması sağlandı.
UNICEF Direktörü Ann M. Veneman, "Şu anda sıtma Afrika'da diğer tüm bulaşıcı hastalıklardan daha fazla çocuğun ölmesine sebep oluyor. HIV/AIDS'in üç katı daha fazla çocuk sıtmadan yaşamını yitiriyor" dedi.
"Çocuk ölüm oranlarını ciddi anlamda düşürmek istiyorsak sıtmayla mücadele üzerinde daha fazla durmamız lazım".
Fonlar yetersiz
WHO, dünya üzerinde sıtmanın endemik olduğu ve son tedavi yöntemlerini kullanan ülke sayısının 43 olduğunu ve bu ülkelerin 23'ünün Afrika'da bulunduğunu açıkladı.
Rapora göre, 2003'te dünya üzerinde 350 ila 500 milyon insan sıtmaya yakalandı. BM Binyıl Hedefleri arasında 2015'e kadar sıtmanın artış hızının durdurulması ve geriye çevrilmesi de var.
Bu hedefe ulaşmanın önündeki en büyük engel ise kaynakların yetersizliği.
Rapor, sıtmanın en yaygın olduğu 82 ülkede hastalıkla mücadele için her yıl 3.2 milyar dolar gerektiğini fakat bu yıl sadece 600 milyon dolar ayrılabildiğini belirtiyor.(EÜ)