Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi, atlara karşı zulme karşı çıkmak için dün (2 Haziran) Kadıköy’deki Adalar Vapur İskelesi’ndeydi.
Hak savunucuları faytonculuk için söylenen “daha az fayton”, “şartların iyileştirilmesi”, “faytonların kademeli olarak kaldırılması”, “orta yol bulunması” gibi önerileri değil, atlı faytonların tamamen kaldırılmasını talep etti.
Açıklamada, yılda 400 atın ölümüne neden olan fayton sorununa sessiz kalan sivil toplum kuruluşları ve “150 yıllık kültürümüz” diyerek sahip çıkanlar eleştirildi:
“Yılda 400 atın yaşamını kaybettiği bir o kadarının da bakımsızlık ve tedavi göremediği için yaşamını yitirdiği zulüm, sömürü ve ölüm çarkına kültür denilebilir mi?”
Atların ömrü 20, fayton atlarınınki ise 2 yıl
Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi’nin açıklaması şöyle:
“Bir at, ortalama 20 sene yaşayabiliyorken, faytona koşulan atlar, ağır bir sömürü sistemine dahil edildiklerinden sadece iki yıl yaşayabiliyorlar.
TIKLAYIN - Atların Ömrü 20 Yıl, Faytonda Çalıştırılanların 2 Yıl
“Sonu hep aynı olan ağrılı ve acılı bir ölüme mahkûm ediliyorlar. Doğal olmayan bir şekilde yaşamını yitiren, atların yerine köle pazarına getirilir gibi hemen başka atlar getiriliyor.
“Özgürce yaşam hakkı atlara geri verilmeli”
“Eğlence, taşıma, eğitim, hayvan sevgisi ve engelli terapi maskesi altında, hayvan istismarı üzerinden sürdürülen tüm ticari faaliyetlerin ve sömürü biçimlerinin artık tarihe karışması gerektiğini söylüyoruz.
“Şunu net olarak bilmeliyiz ki; hayvanlara binlerce yıllık adalet borçluyuz. Talebimiz atlara özgürce yaşam hakkının, yani her canlının doğuştan sahip olduğu en temel hakkın derhal geri verilmesidir. Bizim eşit ve özgürce yaşam hakkımız onlarınkinden üstün değildir!
“Faytonculuk zulüm ve sömürü ile ayakta”
“Nostalji ve turizmin bir unsuru olarak pazarlanan, zulüm ve sömürü sistemi ile ayakta duran faytonculuk derhal yasaklanmalı ve sömürülen tüm atların yaşam hakları güvence altına alınarak ömürlerinin sonuna kadar yaşamsal ihtiyaçlarının giderileceği, her türlü tehlikeden ve tehditten uzak bir şekilde özgürce yaşayacakları bir tesiste yaşamaları sağlanmalıdır.
“Modern köleliğin hüküm sürdüğü mevcut sistemde atların maruz bırakıldığı işkenceye ve adına ‘kaza’ denilen sistematik cinayetlere karşı, atlı faytonların tamamen kaldırılması ve fayton atları için özgürlük mücadelemize devam edeceğiz.” (TP)