İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nden avukat Aşkın Yaşar Topuzoğlu'na göre konuya bir bütün olarak bakmak ve çocuk hakları konusunda varolan en kapsamlı ve gelişkin metin olan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni (ÇHS) çıkış noktası olarak almak gerekiyor.
Bianet'e konuşan Topuzoğlu, "Şu an tekleyen sosyal hizmet anlayışı ve sosyal hizmet kurumları ÇHS'nin temel ilkeleri, çocuğun yüksek yararı göz önüne alınarak yeniden yapılandırılmalı"diyor.
Devletin öncelikli ve bütünlüklü bir çocuk projesi olması gerektiğini vurgulayan Topuzoğlu, pilot projeler ve bölgesel uygulamalarla sorunun çözülmeyeceğini söylüyor.
ÇHS'nin getirdiği yükümlülük
1989 yılında oluşturulan ÇHS 1995'te Türkiye tarafından da onaylandı ve Anayasa'nın 90. maddesi gereği bir iç hukuk normu haline geldi.
Sözleşmenin 4. maddesi,
"Taraf Devletler, bu Sözleşmede tanınan hakların uygulanması amacıyla gereken her türlü yasal, idari ve diğer önlemleri alırlar. Ekonomik, sosyal ve kültürel haklara ilişkin olarak, Taraf Devletler eldeki kaynaklarını olabildiğince geniş tutarak, gerekirse uluslararası işbirliği çerçevesinde bu tür önlemler alırlar" diyor.
Topuzoğlu, 3. maddede de, taraf devletlerin, "çocukların bakımı veya korunmasından sorumlu kurumların, hizmet ve faaliyetlerin özellikle güvenlik,sağlık, personel sayısı ve uygunluğu ve yönetimin yeterliliği açısından, yetkili makamlarca konulan ölçülere uymalarını" taahhüt ettiğini de hatırlatıyor.
Risk altındaki çocuklara ilişkin varolan en geniş düzenlemenin ÇHS olduğunu söyleyen Topuzoğlu, "Onun için, bu olayda, 'eldeki kaynaklar yetersiz' diyerek sorumluktan kurtulmak mümkün değil" diyor.
"Çocuk Adalet Sistemi oluşturulmalı"
Türk hukukunda, başta Anayasa olmak üzere Medeni Kanun, Ceza Kanunu, diğer yasalar ve hatta İcra İflas Kanunu'nda bile çocuklarla ilgili düzenlemelerin yer aldığını söyleyen Topuzoğlu "Onun için 'çocuk adalet sitemi'nin tek bir yapı altında, çocuğun öncelikli yararı doğrultusunda toplanması ve çocuğa özgü hukukun oluşturulması gerekiyor" diyor.
Topuzoğlu, Ceza Kanunu'nda çocuklara ilişkin bir takım değişiklerin yapıldığını ama bunların uygulanabilmesi için gerekli kurum ve kuruluşların oluşturulması gerektiğini söylüyor.(EÜ)