* Fotoğraf: Twitter
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İstanbul’un 122 yıllık hastanesi Şişli Etfal binasının ihaleye çıkarılmasına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Şişli Etfal binasının depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılıp Büyükdere ve Seyrantepe yerleşkesine taşındığını hatırlatan Gülüm, “Bölge insanının en büyük sağlık güvencesi olan hastanenin boşaltılmasının ardından bölgedeki sağlık sisteminin çöktüğü belirtiliyor” dedi.
Bölge halkının, hastane çalışanlarının, sivil oluşumların ve sağlık meslek örgütlerinin yerinde dönüşüm taleplerinin dikkate alınmadığını belirten HDP’li vekil, boşaltılan binaların akıbetine ilişkin Sağlık Bakanlığı ve yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi.
5 Nisan’da yayınlanan ve 27 Nisan’da yapılacak “Şişli Hamidiye Etfal EAH Eski Binası 2, 4, 5, 6, 7, 8. Katlar Ofis Dönüşümü Tadilatı İşi” ihalesinin de binanın depreme dayanıksız olduğu iddialarını asılsız kıldığını ifade etti.
“Ulaşım eziyet haline geldi”
Gülüm, Şişli Etfal binasının boşaltılması sonrası sağlık sisteminde yaşanan aksaklıklara ilişkin şu bilgileri sıraladı:
“Bölge halkının Anayasal ve kamusal bir hak olan sağlık hizmetine erişim imkânı ellerinden alınmış, parçalanarak taşınan Şişli Etfal’e ulaşım son derece eziyetli duruma gelmiştir. Özellikle acil, engelli, çocuklu, gebe ve yaşlı hastaların; otoyolun ortasında, 10-15 kilometre uzaklıkta, toplu taşıma imkanının olmadığı, bu denli uzak mesafelere gidemeyecekleri ortadadır.
“Nitekim Büyükdere ve Seyrantepe’ye gidemeyen yurttaşlar, Okmeydanı’nda bulunan Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Hastanesi’ne yönelmek zorunda kalmıştır.
“Bölgede nitelikli, ücretsiz ve erişilebilir kamusal sağlık hizmeti sunabilecek tek hastane olarak kalan Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Hastanesi ise oluşan yükü kaldıramamaktadır. Artan yoğunluk uzun hasta kuyruklarına, alınamayan randevulara, sağlık hizmeti sorunlarının daha da derinleşmesine neden olmuştur.”
TIKLAYIN - Şişli Etfal Hastanesi neden önemli?
Neden resmi açıklama yok?
HDP Milletvekili Gülüm, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:
- Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin akıbeti ne olacak? Yüzbinlerce yurttaşın sağlık hakkını ilgilendiren böylesi önemli bir konuya ilişkin kamuoyuna neden resmi bir açıklama yapılmamaktadır?
- Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin depreme dayanıksız olduğu iddiası doğruysa, bunun bilimsel raporları nerededir ve kamuoyu ve meslek örgütleriyle niçin paylaşılmamaktadır? Keza, bu iddia doğruysa neden binaların güçlendirilmesi ve/veya yerinde dönüşüm yapılmak suretiyle hastanenin yerinde faaliyetine devam etmesi sağlanmamıştır?
- Hastane binaları güçlendirme yapılmayacak durumda ve yıkımı zorunluysa, ofis dönüşümlü tadilat amaçlı ihaleye çıkartılması nasıl mümkün olmaktadır? Depreme dayanıksız denilen binalarda kamu çalışanları çalışmaya mı zorlanacaktır? Yoksa, aslında binalar depreme dayanıksız olmayıp, hastane arazisinde rant amaçlı başka projeler hedeflendiği için boşaltmaya bahane mi üretilmiştir? Halka yalan mı söylenmiştir?
- Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yerinde, yeniden kamu hastanesi olarak inşa edilmeyerek iki farklı yerleşkeye taşınmasından kaynaklı bölgedeki sağlık sisteminin çöktüğünden haberdar mısınız?
- Bölge halkının nitelikli, ücretsiz ve erişilebilir kamusal sağlık hizmeti hakkının elinden alınıp, özellikle her bir dakikasının büyük önem taşıdığı acil durumlarda çok zor ve uzak iki farklı bölgeye gitmek zorunda kalmaları yaşam hakkı ihlali değil midir?
- Bölge halkının, Şişli Etfal Dayanışması başta olmak üzere sivil inisiyatiflerinin ve sağlık meslek örgütlerinin haklı itirazlarına, sürekli eylemlerle seslerini duyurma çabalarına, on binlerce imzalı dilekçeyle Bakanlığınıza başvurmalarına rağmen Şişli Etfal’in ofise dönüştürülme ısrarının arkasında ne yatmaktadır?
- İhaleye çıkartılan binanın İstanbul İl Müdürlüğü tarafından ofis olarak kullanılacağı doğru mudur? Oldukça büyük ölçekli kompleksin sadece ana binasının alt katında tadilat yapıp ofise çevirmekle ne amaçlanmaktadır? Diğer binalar ve katlar ne olacaktır? Hastanenin bulunduğu 36.525 metrekarelik alanın önemli bir bölümünün özel sağlık kuruluşlarının kullanım ve işletmesine devredileceği iddiaları doğru mudur?
- Şişli Etfal’in, 122 yıldır olduğu gibi yine Şişli ve bölge halkına hizmet verecek şekilde gerekli dönüşüm ve/veya güçlendirme yapılıp yine aynı yerinde, tam teşekküllü eğitim ve araştırma hastanesi olarak faaliyetine devam edeceği yönünde halka resmi bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
(TP)