Fotoğraflar: bianet
Şişli Kurtuluş'ta tarihi olduğu iddia edilen tek katlı yapı kepçeyle yıkıldı. Şişli'nin kültürel birikimini kayıt altına alan Bellek Şişli'nin duyurduğu olayla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından yapının Koruma Kurulu tarafından korumaya alındığını belirtti.
"Yıkım ile suç işlendi"
Bugün (11 Ağustos) mühürlenen yapı ile ilgili olarak "Yıkım ile suç işlenmiştir" diyen Polat şu bilgileri paylaştı:
"Kurtuluş'taki bu tarihi yapının koruma altına alınması için İBB olarak koruma kuruluna 1 ay önce raporla görüş bildirdik. Koruma Kurulu da burada herhangi bir inşaat ve fiziki işlem yapılmaması için duyarlılıkla karar alarak yapıyı korumaya aldı. Yıkım ile suç işlenmiştir.
Kurtuluş’taki bu tarihi yapının koruma altına alınması için İBB olarak koruma kuruluna 1 ay önce raporla görüş bildirdik.
— Mahir Polat (@mhrpolat) August 11, 2022
Koruma kurulu da burada herhangi bir inşaat ve fiziki işlem yapılmaması için duyarlılıkla karar alarak yapıyı korumaya aldı.
Yıkım ile suç işlenmiştir. https://t.co/xO9jr07bfQ pic.twitter.com/JjdeB8xqt5
"Bugün, hazırladığımız rapor koruma kurulunda değerlendirilecek ve büyük ihtimalle oy birliği ile yapı tescillenecekti. İBB Miras, Koruma Kurulu, KUDEB gibi tüm koruma kurumları işbirliği ile yapıyı tescilleme çalışması yürüttü. Fakat yıkım izni olmadan, dahası koruma kurulunun inşaai ve fiziki müdahale yapılamaz kararı almasına rağmen yapı yıkılmıştır.
"Bu işlemi yapanlar hakkında bütün koruma kuruluna suç duyurusunda bulunuyoruz. Yine bugün kurulda yapının yine de tescillenmesi için görüş bildireceğiz.Yok edilmesine rağmen inşaat rantına kurban edilmeyip, yeniden yerinde yapılması sağlanacak bir tescil kararını koruma kurulunda el birliği ile alacağımızı düşünüyorum.
"Suç duyurusunda bulunacağız"
"İBB Miras olarak aylar önce koruma için çalıştığımız bir değerin yok edilmesinin üzüntüsünü yaşıyoruz."
Sosyal medya hesabından yapıyla ilgili fotoğraflar paylaşan Polat, "Görseller 22.06.2022 tarihinde yapının tescillenmesi ve koruma altına alınması için hazırladığımız İBB KUDEB raporundan. Bu işlemi yapanlar hakkında bugün koruma kuruluna suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.
Polat'ın paylaştığı belgelerde yapının 1925-1949 yılları arasında yapıldığının tahmin edildiği belirtiliyor.
Esnaf: Yapı tarihi değildi
Öte yandan yapının yer aldığı Kurtuluş Eşref Efendi Sokak'taki 35 yıllık bir esnaf yapının tarihi olmadığını, en fazla 60 yıllık olduğunu belirterek, komşusu olan mal sahibinin uzun zaman önce kentsel dönüşüm yaptırmak istediğini aktardı. İsmini vermek istemeyen esnaf, kentsel dönüşüm firması Şişli Yapı'nın binaya 12 Mayıs 2022'de tabela astığını belirterek, "Yıkıma tepki gösterenler 3 aydır neredeler?" diye sordu.
Esnaf ayrıca şu bilgileri verdi:
"Yıkılan bu yapının yanında ikizi de vardı. O da birkaç yıl önce yıkılıp yerine yeni bir apartman yapıldı. Mülk sahibi Tarık Bey yakın zaman önce hayatını kaybetti. Kendisi evinin 60-70 yıl kadar önce yapıldığını söylüyordu. Hayattayken uzun yıllar yaşadığı bu evin kentsel dönüşüme girmesini zaten istiyordu" dedi.
Bellek Şişli: Yarın buluşuyoruz
Bellek Şişli, "Mahallesine, kentine, tarihine sahip çıkan Şişlili komşularımızla kaçak bir şekilde yıkılan tarihi evin önünde, 12 Ağustos Cuma 10.00'da, buluşuyoruz. Eşref Efendi Sokak No 71" diyerek çağrı yaptı.
(AÖ)