Bir kent hafızası koruma projesi olan Şişli Çarkı, çokkültürlü yapısıyla, ötekileştirilen kimliklerin bir arada yaşadığı Şişli’yi merkezine alıyor.
Ataerkinin dışladığı LGBTİ+’ların da yoğun olarak yaşadığı ve bir getto haline gelen Şişli, burada yaşanan sayısız deneyim ve bu deneyimler sonrası ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda bu yönde dönüşüyor.
Sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Şişli’yi Şişli yapan özelliklere dikkat çekmeye çalışan ekip LGBTİ+’ların semtin çeşitli yerlerindeki deneyimlerini kaydetmeyi ve alternatif bir anlatımla aktarmayı hedefliyor.
7 Eylül’de paylaşılmaya başlanan hafıza durakları, 14 Eylül itibariyle tamamen sosyal medya hesapları üzerinden ziyaret edilebiliyor olacak.
Peki bu çarkın durakları nereler?
*Çarkın ilk durağı 2015’te kurulan Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi. Katılımcı bir yerel yönetim anlayışıyla sivil toplum-yerel yönetim arası bağları güçlendirerek çoklu ayrımcılıklarla mücadele eden birim, LGBTİ+’ların kentsel hizmetler başta olmak üzere sağlık, eğitim, barınma gibi temel insan hakları konusunda yaşadıkları sorunların, ihtiyaç ve taleplerin görünür kılınması ve giderilmesine yönelik çalışmalar yürütüyor.
*İstanbul Onur Haftası’nın en büyük etkinliklerinden olan Hormonlu Domates Ödül Törenine defalarca ev sahipliği yapan Şişli Kent Kültür Merkezi ise bir sonraki durak.
*2014, 2015, 2016 ve 2019’da Hormonlu Domates Ödül Töreni’nin düzenlendiği bu sahnede LGBTİ+lara yönelik fobi defalarca yuhalanırken birçok kuir performans sanatçısı gösteriler yaptı.
*LGBTİ+ların sağlık hizmetlerine erişiminde karşılaştığı sorunları önlemek için Şişli Semt Polikliniğinde çeşitli projeler yürütülmekte. 2015’ten beri ücretsiz anonim test ve danışmanlık hizmeti sağlayan Boysan Yakar Gönüllü Test Danışmanlık Merkezi, LGBTİ+’ların ihtiyaçları konusunda farkındalık arttırmayı hedefleyen personel eğitimleri, şu an devam etmeyen feminist jinekoloji hizmeti bu projelerden bazıları.
*Tatavla/Kurtuluş ise Şişli’nin kozmopolit yapısını özetler nitelikte bir durak. Önceden Rum mahallesi olan bu semt, yüzyıllardır farklı azınlık grupların bir arada yaşadığı bir semt olma özelliğini günümüzde de koruyor. 1990’lardan itibaren de LGBTİ+’ların çeşitli sebeplerle göç ettiği bir semt. 90'larda Cihangir’deki koli evlerinin kapatılmasının ardından Kurtuluş’a göçen seks işçilerinin çalıştığı Harbiye’deki cadde ise 2017’de de Trans Onur Yürüyüşü’ne ev sahipliği yapıyor.
*Bir diğer durak da Boysan’ın Evi. Toplumsal Eşitlik Birimi’nin kurulmasında öncü olan aktivist Boysan Yakar, bir dönem belediye başkan danışmanlığı da yaparak Şişli’nin ve tüm ülkenin LGBTİ+ hafızasında önemli bir yer ediniyor.
*2015’te vefat etmesinin ardından ise Şişli’deki evi ailesinin, arkadaşlarının ve belediyenin desteğiyle Boysan’ın Evi adıyla LGBTİ+’ların çeşitli etkinlikleri için mekân arayışına yanıt veriyor. Son durağımız ise LGBTİ+’lar için bir buluşma ve çark mekânı olan Maçka Parkı. Sayısız kuir deneyime mekân olan bu park, Onur Haftası’nda düzenlenen pikniklerin ve etkinliklerin yanı sıra her kesimden LGBTİ+’nın gün içerisinde sosyalleşmek için ilk aklına gelen alanlardan.
Proje neyi amaçlıyor?
Proje ekibin açıklamasında projenin amacı şöyle anlatılıyor:
“LGBTİ+’lar neden Şişli’de kendini şehrin ve ülkenin başka yerlerine kıyasla daha güvende hissediyor ya da bu semt nasıl oldu da bizim için bir getto haline geldi diye düşündüğümüzde, hafıza yürüyüşü için seçtiğimiz mekânların ve deneyimlerin değeri gözümüzün önüne geliyor.
“LGBTİ+’ların çeşitli ihtiyaçlarına cevap veren bu noktaların önemini bir kez daha vurgulamak, bu noktalardaki kazanım ve deneyimleri kaydetmek ve bunları kendi anlatım şeklimizle, kendi jenerasyonumuzun sesinden aktarmak projenin birincil amacı.
“Diğer yandan LGBTİ+ların ihtiyaçlarına, bu ihtiyaçların benzerliğine dikkat çekmek; bunun için dünyanın çeşitli yerlerindeki benzer deneyimlere sahip alanlara ulaşmak ve bu yerler arasında dayanışma ve iletişim ağları kurmak ise projenin bir diğer amacı. Bu amaç doğrultusunda Hollanda Konsolosluğunun da desteğiyle projenin bir sonraki aşamasında ilk olarak Amsterdam ile Şişli arasında bir bağ kurmayı hedefliyoruz.”
Sosyal Medya Hesapları https://www.facebook.com/sislicarki/
https://www.instagram.com/sislicarki/
(EMK)