Şişli Belediyesi, çocuklar için üç projeyi hayata geçirdi.
Eşitlik Birimi tarafından hazırlanan "Çocuk Hakları Politika Belgesi", erken dönem çocuk gelişimini destekleyen "Şişli95 Projesi" ve kullanılamayan otobüslerin yenilenerek dönüştürüldüğü Oyun Kitaplığı Otobüsü (OYUNBÜS).
0-3 yaş
Toplumcu belediyecilik ilkesi doğrultusunda Şişlililerle buluşan Şişli95 projesi, doğum öncesinden üç yaşına kadar çocukların temel gelişim süreçlerini destekleyen çalışmaları kapsıyor. Proje, BEBEK 95 Akademik Ekibi tarafından, 0-3 yaş aralığında çocuğu olan düşük gelir ve eğitim düzeyine sahip ailelere yönelik ev ziyareti temelli bir ebeveyn destek programını içeriyor.
Proje, Bernard Van Leer Vakfı tarafından 1965'ten beri dünyada 50'den fazla ülkede 0-6 yaş arası çocukların tam potansiyellerine erişebilmeleri için yerel ve merkezi yönetimler, akademisyenler, uzmanlar ve siyasi liderlerle ortaklaşa yürütülüyor. Vakıf, çalıştığı ülkelerde teknik ve finansal destek sağlayarak 0-6 yaş dönemine yönelik kamu yatırımlarının artmasını hedefliyor. Son dönemde bu hedef, 0-3 yaş çocuklar oldu.
Ev ziyareti temelli ebeveyn destek programının saha uygulaması kapsamda, Akademik Eğitimlerini tamamlayan Şişli Belediyesi'nin 10 personeli, içerisinde bebek bakım ürünlerinin yer aldığı Hoş Geldin Bebek Sepeti ile birlikte ev ziyaretlerine başlayacak.
Toplumun yüzde 8'i 4 yaş altı
Proje için eğitimler veren Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden (BÜPAM) Nihal Yeniad şunları söyledi:
"Aile rehberliği programına start vermek önemli. Toplumun yüzde 8'i 4 yaş altı çocuklardan oluşuyor. 4'te 1'i ise yoksullukla baş etmek zorunda. Yoksulluk ve yoksullukla mücadele eden çocuklar için bir program hazırladık. Dezavantajlı olan ailelerin ebeveynlik becerilerini geliştirmek amaç. 0 ve 3 yaş dönemi için farkındalık kazandırmak önemli. Beynimizin deneyime en açık olan dönem.
"Aslında maliyeti çok düşük şeyler kullanarak topluma büyük şeyler kazandırıyoruz. Bu ailelere ulaşabilmek için en kritik şey yerel yönetimlerle sürdürülebilir çalışmalar yapmak önemli."
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ise Belediye bünyesinde bulunan bütün müdürlüklerin çalışmalarının ve hizmetlerinin "Çocuk Hakları Politika Belgesi"ne uygun olarak hazırlanacağını belirtti.
Keskin, Şişli 95 Projesi hakkında ise şunları aktardı: "Çocuk hakları politikamızın önemli araçlarından birisi olan, 'Şişli95 Projesi' erken çocukluk dönemini kapsayan, eşit ve erişilebilir hizmetler sunmak felsefesi doğrultusunda hazırlanan çok anlamlı bir proje. Bu projede ortağımız Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (BÜPAM) içinde yer Bebek95 Erken Çocukluk Birimi."
Bu projelerin "Bebek Dostu Belediye" olma yolunda geliştirilen politikaların bir parçası olduğunun altını çizen Başkan Keskin, yapılan önemli bir araştırmadan da bahsetti:
"Gebelikten itibaren bebekler 36 aylık olana kadar ebeveynlerine rehberlik sağlanmasını hedefleyen bu çalışmaya başladık. Ayrıca ailede sağlıklı beslenme bilincini geliştirmek, annenin ruhsal sağlığını desteklemek, anne-çocuk ilişkisini pekiştirmek de hedeflerimiz arasında."
Ev ziyaretlerini gerçekleştirip eğitimler veren Aysun Öztürk ise programa dair deneyimlerini şöyle paylaştı:
"Proje kapsamında ev ziyaretlerine gittiğimiz annelerden olumlu dönüşler bizim bu projeye inanmamızı sağladı. Anneler, 'Herkes bize bebeği soruyordu, ilk kez siz beni sordunuz. Bu cümleyi duymak uygulamamızdaki başarıyı gösteriyor.
"Gebelik sürecinde bazı konular var. Ziyaret etmiş olduğum hanede 4. çocuğunu dünyaya getirin bir anne, nefes egzersizi, kaynak bulma gibi şeylere uzaklığı ve istekli oluşu önemliydi."
Oyunbüs
Tanıtımı yapılan bir diğer proje olan oyunbüs, kullanılamayacak durumda olan otobüslerin mimari dönüşümünün yapılarak, 0-8 yaş arası çocukların ve bakım verenlerinin bir arada hizmet aldığı mobil merkezler olarak tasarlandı. Bu alanda çocuklara yaratıcı okuma, masal atölyesi, sanat atölyesi, duyusal oyunlar, ritim atölyesi, doğa atölyesi, mutfak atölyesi gibi etkinlikler yapılması planlıyor.
(AÖ)