İstanbul'da Dolmabahçe ile Levazım arasında yapılacak karayolu tünelinin Maçka Parkı’nda yapılmak istenen kısmıyla ilgili Şişli Belediyesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne itiraz etti.
Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Şişli ne yazık ki, yeşil alanı çok az bir kent. Yeşil alanlar halkın hem nefes alma, hem de afet toplanma merkezleri olarak mutlak ihtiyacımız olan alanlardır. Şişlili komşularımıza karşı, bu alanları korumak, belediye başkanı olarak sorumluluğumdur.”
Nefes alma ve afet toplanma alanı
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, CHP’li meclis üyelerinin muhalefetiyle, oyçokluğuyla kabul gören projeye, Şişli Belediye Başkanlığı olarak, itiraz nedenlerimiz şunlar:
* Maçka Parkı 1940’lı yıllardan beri, kent sakinlerinin dinlenmek ve spor faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yıllanmış bitki dokusuyla kentin nefes aldığı çok önemli bir park. Teklif planda tünel giriş çıkışlarıyla ve izlediği güzergâhla, parkın üzerindeki ağaç ve bitki örtüsü ve fonksiyon alanlarının önemli ölçüde zarar göreceği düşünülmekte.
* Maçka Parkı, İstanbul’da meydana gelebilecek bir deprem afetine karşı Şişli ilçesi sınırlarında çadır kent alanı olarak kullanılacak ve “Afet Toplanma Alanı” olarak belirlenmiş bir park.
* Teklif plan, “Tarihi ve Kentsel Sit Alanı” sınırından geçmekte. Sit alanı dahilindeki Maçka Parkı’na ve hem de Maçka Caddesi güzergahında yer alan Tarihi Maçka Maden Fakültesi, Maçka Teknik Lisesi vb. önemli tarihi nitelikli binalara zarar vereceği düşünülmekte.
Parkta ne oluyor?
Söz konusu tünelin 7,5 kilometre olması planlanıyor. Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri Projesi geçtiğimiz yıl, Mayıs 2016’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde gerçekleştirilen oylama sonucunda kabul edildi. Projenin 2019’da tamamlanması planlanıyor.
İstanbul'da Dolmabahçe ile Levazım arasında yapılacak karayolu tüneli kapsamında Maçka Parkı'nın etrafı çitlerle çevrildi. Parkın alt tarafındaki koşu yolunda ağaçlar sökülmeye başlanırken, koşu parkurunun da bir kısmı kapatıldı. Kesilecek ağaçlar da numaralandırıldı.
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Kahraman, bianet’e yaptığı açıklamada, “Maçka Parkı’nın işgal edileceğini net şekilde söyleyebiliriz” dedi.
İBB ise “Söz konusu alanda İstanbul trafiğini rahatlatmak üzere Dolmabahçe Levazım arası karar araç tünelleri ve kavşak inşaatları yapılacaktır. Müdürlüğümüz çalışmaları süresince Maçka Parkı’nın karşısında bulunan alan yaya geçişlerine kapatılmıştır" dedi.
Maçka Demokrasi Parkı hakkında
Kadırgalar Vadisi’nde (Harbiye Kongre Vadisi) üzerine kurulu park, Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı ve Harbiye arasındaki geniş bir alanı kaplıyor.
Parkta ıhlamur, kavak, gürgen, kestane, meşe, akasya, çınar, şimşir, kızılağaç, ceviz ve dış budak ağaçlarının yanı sıra yüzlerce çeşit bitki bulunuyor.
Maçka Demokrasi Parkı'nın içinde iki spor aletleri parkı, iki cocuk oyun alanı, iki kahvehane ve lokanta, bir yapay ada ve iç içe toplam dokuz yapay havuz var.
Maçka Demokrasi Parkı'nın bulunduğu vadi ile ilgili ilk bilgilere 19. yüzyılın ortalarında rastlanır. Sık ağaçlıklı küçük kulübelerle bezenmiş ve yanından dere akan bir vadi olarak tanımlanan bu bölgenin at sürme, piknik ve mesire alanı olarak kullanıldığı düşünülüyor.
1990'lı yılların başında yanından kanalizasyon deresi akan ormanlık bir alandı. Bölge 1993 yılında restore edildi. Adına "Demokrasi" kelimesi restorasyon sonrası verildi. Bu çalışma sırasında Beyoğlu Evlendirme Dairesi ile parkı birleştiren bir teleferik inşa edildi. (NV)