Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
2017’den beri cezaevinde bulunan 85 yaşındaki hasta tutuklu Sise Bingöl, tahliye edildi.
Sise Bingöl’ün, infazı tamamladığı için şartlı tahliyeyle akşam saatlerinde cezaevinden tahliye edildi. Bingöl "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlaması sonucu 4 yıl 2 ay hapis cezası almıştı.
Avukatı Gülşen Özbek Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada Bingöl’ün “şartlı tahliyeyle önce Karataş Açık Cezaevine nakledileceğini ardından da serbest bırakıldığını” söyledi.
Zehra Doğan, Sise Bingöl'ün durumunu bianet'e anlatmıştı
24 Şubat 2019 günü tahliye edilen gazeteci Zehra Doğan bianet'e verdiği röportajda koğuş arkadaşı Sise Bingöl'ün sağlık durumu hakkında bilgi vermişti:
"Sise Nine, iki günde bir doktora götürülüyor. Hastane ona iki gün yatış veriyor. Hastaneden çıkartılıp sonra tekrar yine cezaevine getiriliyor. Sağlık durumu çok kötü. Geçen gün cezaevi müdürü ona işyerlerinde, ofislerde kullanılan koltuklardan getirdi daha rahat otursun diye. Sise Nine bunun için bize dedi ki 'bakın gördünüz mü beni çıkartmayacaklar o nedenle rahat rahat oturayım diye bu koltuğu veriler'. Sağlık durumu çok kötü olmasına rağmen yine de 'Dimdik ayakta duracağım' diyor. Herkese bu mesajı iletmemi istedi."
Ne olmuştu?
Sise Bingöl, 6 Nisan 2016’da Muş'un Varto ilçesine bağlı Badan köyünde gözaltına alınarak tutuklandı. Muş F Tipi Cezaevi'ne kondu.
Haziran 2016'da yapılan ilk duruşmada hastalığı göz önünde bulundurularak tahliye edildi. 2,5 ay hapishanede kalmış oldu.
Cezaevine girmeden bir ay önce kalp krizi geçirmişti.
Nisan 2017'de devam eden davada Bingöl'e "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" iddiasıyla 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Cezası Erzurum Bölge İstinaf mahkemesince onandı.
Tutuklandığında ilk olarak Muş E Tipi’ne gönderilen Sise Bingöl, 4 Ekim 2017’de ailesine haber verilmeden Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevine sevk edildi. Sevkten bir hafta sonra, idare ailesine bilgi verdi.
Tansiyon, mide, şeker, astım gibi hastalıklarla mücadele eden Bingöl, Muş Devlet Hastanesi tarafından verilen "Sağlığı cezaevinde kalmaya elverişli değil" raporuna rağmen Tarsus T Tipi Cezaevi'de tutuluyordu.
Sise Bingöl’ün serbest bırakılması için Şubat 2018’de imza kampanyası başlatıldı.
Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2 Kasım 2018’de verdiği raporda Bingöl’ün hapishane kalmasının hayati tehlike oluşturacağını ifade etti.
Ancak 23 Ocak 2019’ta İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu “Kendini kötü gösterme çabası içinde olduğu düşünüldüğü...” şeklinde bir rapor verdi. 3. İhtisas Kurulu’na göre Bingöl hapishanede hayatını yalnız idame ettirebilecek durumdaydı. Avukatları ise Bingöl'ün Türkçe bilmediği için Psikolojik Tetkikler Şubesi'nce yapılan psikometrik değerlendirmesinde testlerin büyük çoğunluğunun yapılmadığı açıkladı. (HK)