Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün yerli filmlerin festivallerde gösterilmesi için kayıt-tescil zorunluluğunu getirmesini Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik‘e sordu.
Bakanlık kaç filme eser işletme belgesi verdi?
Önder’in soruları şöyle:
* Bakanlık tarafından 2002-2014 yılları arasında kaç filme eser işletme belgesi verilmiştir?
* Yine bu yıllar arasında Bakanlık tarafından kaç filme eser işletme belgesi verilmemiştir? Bu filmlere Eser İşletme Belgesi verilmemesinin gerekçeleri nelerdir? Bu gerekçeler kendilerine bildirilmiş midir?
Belgeyi kim, neye göre veriyor?
* Eser İşletme Belgesi hangi ölçütler kullanılarak verilmektedir? Bu ölçütler nasıl ve neye gore oluşturulmuştıu? Söz konusu uygulamanın yasal dayanağı nedir?
* Eser işletme belgesi veren komisyon üyeleri kimlerdir? Nasıl seçilmektedir? Komisyon üyelerinin seçiminde hangi ölçütler kullanılmaktadır?
* Bir ticari etkinlik olarak sayılmayan festivallerde gösterilecek yerli filmlerin kayıt tescil zorunluluğunun takibi ve zorunluluğu birçok yerli filmin festivallerde gösterilmemesine sebep olacaktır. Yaratılan bu mağduriyeti Bakanlık nasıl gidermeyi düşünmektedir? Kayıt tescil aslında fikir ve sanat eserlerini koruma amaçlı yapılmışken nasıl bu şekilde engelleyici bir mekanizmaya dönüşmektedir?
Neden ihtiyaç duyuldu?
* Bu yazı daha önceki yıllarda festivallere gönderilmiş midir? Gönderilmediyse, neden bu yıl böyle bir yazı gönderme ihtiyacı duyulmuştur?
* Eser İşletme Belgesi’nin talep edilmesiyle hükümetin uygun görmediği filmlerin gösteriminin engellenmesi mi amaçlanmaktadır?
Ne olmuştu?
Bakanlık festivallere gönderdiği yazıda şu kriterler yer almıştı:
* Film festivali ve şenlik gibi sanatsal etkinliklerde gösterilecek yabancı filmlerin ‘Sanatsal Etkinlikler Komisyonu’ndan izin alındıktan sonra gösterilebilecek.
* Yerli yapımlar için de kayıt ve tescil belgelerinin tamamlanmış olması zorunluluğu getirildi.
Yazının festivallere gönderilmesinin ardından İstanbul Film Festivali de ‘eser işletme belgesi’ olmayan yerli yapımların festivalde gösterilemeyeceğini duyurmuştu. (EA)