Haberin Kürtçesi için tıklayın
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı tarafından, tutuklu HDP’li vekiller için akademisyen ve hukukçulardan oluşan bir komisyon kurulması görüşü benimsendi.
Konuya ilişkin bianet’e konuşan Sırrı Süreyya Önder, “Bu bir oyalama yöntemidir” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara vekili Önder, tutuklu vekiller için bir meclis komisyonu kurulmasının söz konusu olmadığını, Meclis başkanının kendi inisiyatifiyle akademisyen ve hukukçulardan oluşan bir komisyon kurup, tutuklu vekillerin yasama faaliyetlerine katılma yollarına dair rapor isteyeceğini belirtti.
Önder şöyle konuştu:
“Tutuklu vekiller için meclis komisyonu kurulsaydı bir anlamı olurdu. Ancak bilim insanlarından bu konuda alınacak bir görüş vaziyeti çözebilecek bir etkiye sahip olmayacaktır. Bu durumu çözecek olan siyasi iradedir. Dünkü toplantıda benimsenen görüş; tutuklu vekillerin durumunu komisyona havale etmek bir oyalama biçimidir.”
Akademisyen ve hukuk uzmanları komisyonu
TBMM Başkanlık Divanı’nın 9 Mart’ta yapılan toplantısına başkanlık eden İsmail Kahraman, hukuk uzmanları ve akademisyenlerden oluşan bir heyeti, tutuklu milletvekilleri konusunda imkanları araştırmak üzere toplantıya çağıracağını ifade etti.
Toplantının başında söz alan TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, tutuklu milletvekilleri konusunda Kasım 2016 tarihinde Başkanlık Divanı’nı acil toplantıya çağırdıklarını anımsatarak, bugüne kadar bu konuda hiçbir geri dönüş yapılmadığını, divan üyelerine gönderilen toplantının gündeminde tutuklu milletvekilleri konusunun yer almadığını söyledi.
Önder, TBMM Başkanı Kahraman’a hitaben şöyle konuştu:
“13 milletvekilinin tutuklu olması, Meclis gündeminde peyzajdan daha ağırlıklı bir gündem tutmalı. Bu Meclis’in onurudur, kendi iradesidir.”
Cumhuriyet’ten Mahmut Ilıcalı’nın haberine göre, Önder’in konuşmasının ardından Meclis Başkanı Kahraman, tutuklu milletvekilleri konusunun toplantının birinci gündem maddesi olarak görüşülmesi önerisini sundu. Öneriye kimse itiraz etmedi.
Kahraman, kuvvetler ayrılığı prensibine inandığını, bu anlamda geliştireceği inisiyatifin yanlış anlaşılabileceğini vurgulayarak; hukuk uzmanları ve akademisyenlerden oluşan bir heyeti tutuklu milletvekilleri konusunda imkânları araştırmak üzere toplantıya çağıracağını ifade etti. Haberde akademisyen ve hukuk uzmanlarından oluşacak komisyonunun, özellikle tutuklu milletvekillerinin yasama faaliyetlerine katılım imkanlarını araştıracağı belirtildi.
59 vekilden 13'ü tutuklu
21 Şubat itibarıyla HDP Eş Genel Başkanlarının da aralarında bulunduğu 13 vekil tutuklu: Selahattin Demirtaş (İstanbul), Figen Yüksekdağ (21 Şubat 2017'de milletvekilliği düşürüldü), Selma Irmak (Hakkari), Nursel Aydoğan (Diyarbakır), Gülser Yıldırım (Mardin), Ferhat Encü (Şırnak), Nihat Akdoğan (Hakkari), Abdullah Zeydan (Hakkari), Çağlar Demirel (Diyarbakır), Besime Konca (Siirt), Meral Danış Beştaş (Adana), Ayhan Bilgen (Kars), İdris Baluken (Diyarbakır). (TP/BK)