Hükümetin PKK'ye karşı Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon yetkisi istediği tezkereyi Meclis'e göndermesinin ardından bianet'in görüştüğü sınır illerdeki siyasi parti temsilcileri ve yerel gazeteciler halkın durumunu anlattı.
Birlik: Halkın istediği Kuzey Irak'a girilmemesi
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Şırnak İl Başkanı Rizgin Birlik, "Burada halkın isteği Kuzey Irak'a girilmemesi" diyor. Ama "Hükümetin kararı da belli. Uygulanır mı, uygulanmaz mı, bilemiyorum" diye ekliyor.
Birlik "Şimdiye kadar 24 operasyon yapıldı; çözüm olmadı. Ayrıca Kuzey Irak'ta yaşayanlar da bizim kardeşlerimizdir" diye konuşuyor.
Öktem: Bütün bölgenin öncelikli isteği ekmek ve iş
Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Şuayip Öktem'se operasyon kararını "Devletin takdiridir. Devletimizle barışık insanlarız. Bakanlar Kurulu, Meclis ve askeriyenin kararıdır" diye yorumluyor; şimdiye kadarki operasyonların gündelik hayatı etkilemediğini söylüyor.
Bölgede şiddetin yükselmesininse 2003'e dayandırıyor, Avrupa Birliği (AB) uyum yasalarından sonra olayların tırmandığını savunuyor: "Belki de birilerinin önü açıldı."
Öktem "Bütün bölgeye dair gözlemim tek bir şey" diyor: "İnsanlarımızın çoğunun bir tek isteği var: Ekmek ve iş. Gerisi boş. Bu işi kaşıyanlar da belli kesimler zaten. İnsanların aş ve işin peşinde. Bunun için şiddetin olmaması gerekiyor. Şiddetin olduğu yerde hiçbir üretim olmaz."
Şırnak'ta yerel gazeteciler: Halk koşulların eskiye dönmesinden kaygılı
bianet'in görüştüğü Şırnak'ta çalışan yerel gazeteciler halkın sınır ötesi operasyon kararına tepkili olduğunu aktarıyor. "Halk 90'lı yılların koşullarına dönülmesinden kaygılı. Artık gözyaşı dökmemek, savaşın olmamasını istiyorlar."
Konuşulanların arasında "Türkiye'nin önce kendi topraklarındaki şiddeti bitirip sonra başka sınırlara bakması" olduğunu, ayrıca PKK'nin şiddet eylemlerine de karşı çıkıldığını söylüyorlar. "Halk her türlü şiddetin son bulmasını istiyor."
Habur kaygısı
Gazeteciler operasoynun gerçekleşmesi halinde Habur sınırının kapanması olasılığının da halkı tedirgin olduğunu bildiriyor. "Habur sadece Şırnak için değil, bütün Güneydoğu için geçim kaynağı. İnsanlar Habur'dan iletişimin kopmasından kaygılı."
"Gençliğimiz silahların gölgesinde geçti, yenisini istemiyoruz"
Bir başka gazeteci "Ne zaman sohbet etsek anılarımızdan kaçınılmaz olarak operasyon, savaş su yüzüne çıkıyor. Biz üniversite yıllarımızdan, okuldan söz etmek istediğimizde görüyoruz ki her şeyi silahların gölgesinde yaşamışız. Bizden sonrakiler bunu yaşamasın istiyoruz" diyor.
Çapraz: Çok kişinin Kuzey Irak'ta akrabası var
Hakkari'deki Yüksekova Haber'den Necip Çapraz Hakkari'deki durumu anlatıyor. Herkesin gündeminde operasyon ve tezkere var.
"Halk operasyona kesinlikle karşı. Birçoğunun akrabaları Kuzey Irak'ta. Ayrıca geçimin de iyice zorlaşmasından kaygılılar. Zaten güvenlik bölgesi ilanından beri tarım ve hayvancılık sekteye uğradı. Siftah yapamadan dükkan kapatan esnaflar var."
Çapraz da 90'lardaki Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarına dönülmesinden kaygılanıldığı bilgisini veriyor. Erdoğan'ın açıklamaları da eleştiriliyor. AKP'ye olan sempati de azalmış.
Yaygın medyanın da açıkça eleştirildiğini söylüyor Çapraz. "Hangi kanalı açsan vuralım, kıralım deniyor, şiddet ve kan var. Bu çok olumsuz etki yaratıyor. Bu durum da açıkça konuşuluyor."
PKK'nin eylemleriyle ilgili de "İnsanlar artık şiddetin bitmesini istiyor. Kaynağı ne olursa olsun, şiddet olaylarına dur denmesini istiyor" dyor ve ekliyor: "Şiddetin azaltılması yönünde çalışmaların azlığı da insanların umudunun kırılmasına yol açıyor. Bu psikolojik olarak yalnızlaştırılmak demek." (TK)