Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Şırnak’ta Merkez, Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde gece uygulanan sokağa çıkma yasağı kalktı.
Şırnak’ta sokağa çıkma yasakları 16 Ağustos 2015'te başlamıştı. Merkezde tüm gün uygulanan sokağa çıkma yasağının saatleri 8 Şubat 2017’de 23.00 – 02.30 olarak değiştirilmişti.
Şırnak Valiliğinden bugün yapılan açıklamaya göre, kısmi zamanlı sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.
Rapor hazırlandı
İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Diyarbakır Barosu’ndan dokuz kişilik heyet, 28 Mart 2017'de Şırnak’ta yaptıkları incelemeleri raporlaştırmıştı.
Raporda, hak örgütleri, sokağa çıkma yasakları nedeniyle halkın ağır bir travma yaşadığını belirtmiş ve kentteki yıkımın bir an önce durdurularak zararlarının telafi edilmesi gerektiğini talep etmişti.
Şırnak’ta yasaklar
* Şırnak’a bağlı ilçelerde aralıklı olarak uygulanan yasaklar ve askeri operasyonlar devam ederken, 16 Ağustos 2015’te Şırnak merkezde valilikçe sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
* Valilik ayrıca, eylem ve etkinlik yapılmasını da yasakladı.
* Şırnak Valiliği, sekiz ay sonra yasağı kısmen kaldırma kararı aldı ve bu kararını 11 Kasım 2016’da resmi internet sitesinden duyurdu. Duyuruda, yasağın, 14 Kasım 2016’dan itibaren her gün sabah saat 05.00 ila akşam saat 22.00 arasında kaldırıldığı belirtildi.
* 8 Şubat 2017’de sokağa çıkma yasağının saatleri 23.00 – 02.30 olarak değiştirildi.
ÖnerilerHak örgütleri, Şırnak’la ilgili yapılması gerekenleri, önerilerini şöyle sıraladı: * Zarar daha fazla büyütülmemeli, yıkım derhal durdurularak halkın evlerine dönebilmeleri ve insani yaşam koşullarına kavuşabilmelerine olanak yaratılmalı, maddi ve manevi zararları telafi edilmeli. * İş makinaları ile aceleyle evlerin, mahallelerin yıkılması, molozlarının aceleyle taşınması, gerçeklerin gizlendiği, delillerin karartıldığı, hatta yok edildiği kanaatine neden oldu. Bu yanlıştan dönülmeli, zaruri yıkım dahil yıkım ve molozların taşınması durdurulmalı, bu işlemler savcılık incelemesinden sonraya bırakılmalı. * Okul ve hastaneler derhal kullanılır hale getirilmeli, halkın ihtiyacına cevap verebilir şekilde faaliyete sokulmalı. * Yasadışı infazlar ve işkence dahil hak ihlallerinin tespiti için TBMM’nde inceleme ve araştırma komisyonları kurulmalı. Kent, ulusal ve uluslararası bağımsız sivil izleme ve denetime açılmalı. * Kentin tarihi ve doğal yapısına, kültürel değerlerine zarar veren riskli alan, kentsel dönüşüm ve kamulaştırma kararları geri çekilmeli. * Kent halkının da kabul edeceği bir inşa süreci başlatılmalı, kentin tarihi dokusu aslına uygun olarak yeniden yapılmalı. |
Fotoğraf: Murat Bayram - Şırnak / bianet
(NV)