*Fotoğraf: Alamos Gold İştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş. yöneticisi Ahmet Şentürk
Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye’deki iştiraki Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı’daki altın madeni projesine karşı başlayan protestolar hakkında DW Türkçe’ye konuşan şirketin genel müdürü Ahmet Şentürk'ün açıklamalarının ardından, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, "Şentürk DW Türkiye'ye yaptığı talihsiz açıklama ile yalan ve yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltmaya devam ediyor" diyerek bir basın açıklaması yayınladı. Şentürk, DW'ye "Bizim madenimiz 30 milyon yıl bekledi. Biz 30 yıldır bekliyoruz orayı açmak için. Aç beş ay daha bekleriz, sorun değil" demişti.
"Ruhsat hukuku sona ermiştir"
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Şirket rantçı ve doğa düşmanı zihniyetlerini bir kez daha göstermiş oldu.
"Alamos Gold’un 2009’da aldığı ve 13 Ekim 2009’da başlayan ruhsat hukuku 13 Ekim 2019’da bitmiştir. 'Otuz yıldır bu madeni çıkarmayı bekliyoruz' söylemi doğru değildir. Maden Kanunu’nun 24. Maddesine göre, firmanın süre uzatım talebi ruhsat bitim tarihinden itibaren bir ay içinde uzatılmadığı-temdit edilmediği ve yeni bir ruhsat tanzim edilmediği için ruhsat hukuku sona ermiştir. Ruhsat süresi dolan ruhsat sahalarında da maden işletme faaliyetleri yapılamaz.
"Temdit sürecinin hala devam ettiğini iddia eden şirketin iddialarının hiçbir hukuki dayanağı yoktur. 'Bizim 60 yıllık ruhsat hukukumuz var' iddiası da kocaman bir yalandır. Ruhsatlar 10 yıllık sürelerle en fazla 6 kez verilebilir ve bu süreyi kullanıp kullanmamak, uzatıp uzatmamak tamamen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın uhdesindedir. Şirketin Bakanlığın yetkisini kendi hakları gibi görmesi pervasızlıklarında geldiği noktayı göstermektedir."
"Alan acilen rehabilite edilmeli"
Firmanın ruhsatının uzatılmaması ve ruhsat hukukunun bitmesi sonucunda, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın orman izinlerini iptal ettiğini vurgulayan dernek şöyle devam etti:
"Alan artık Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uhdesindedir. İş makinalarını tahliye etmiş olan firmaya konteynerlerini boşaltmak için 13 Ekim 2021 tarihine kadar süre verilmiştir. Konteynerler 13 Ekim 2021’i beklemeden acilen çıkartılmalı ve şirket Kirazlı’yı tamamen terk etmelidir. Alan acilen rehabilite edilmelidir.
"Şirket temsilcisinin bölgede yıllardır sürdürülen mücadeleyi, Su ve Vicdan Nöbetini, çadırlı direnişi, on binlerin yürüyüşünü, Fazıl Say’ın konserini küçümseyişi mücadelemizden korkularının göstergesi olsa gerek…
"Mücadelemiz, kararlılıkla sürecektir"
"Kazdağları, en fazla 8-10 yıl sürecek madencilik projeleri için feda edilemez. Bölgenin tarım ve turizm geliri ve sağladığı istihdam madenciliğin sağlayacağı gelir ve istihdamdan kat kat fazladır. Kirazlı Altın Madeni Projesine ve Kazdağları’nın yüzde 79’unu kaplayan tüm diğer madencilik projelerine karşı bunca yıldır verdiğimiz mücadelemiz tüm kararlılığımızla sürecektir.
TIKLAYIN - Kaz Dağları Yöresi'nin yüzde 79'u maden ruhsatlı
"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ruhsatın iptal edildiğini ve şirketin ruhsat hukuku kalmadığını acilen kamuoyuna açıklamalı, Tarım ve Orman Bakanlığı da bilimsel ve ekolojik yaklaşımla, sivil toplum örgütlerinin de sürecin bir parçası olmasını sağlayarak Kirazlı’yı acilen rehabilite etmelidir."
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, şirketin pervasız ve yakışık almayan tutumunu kınayarak, kamuoyunu yalan ve yanlış bilgilerle yanıltmaktan vazgeçmeye çağırdı.
Genel Müdür Ahmet Şentürk'ün DW Türkçe'deki açıklamarı ise şöyleydi:
(SO)