Gazeteyi günlük yayına hazırlayan gazete yetkilileri, haftalık yayınken gazetelerini beş yıldır dağıtan şirketin bu hizmeti günlük yayın için yerine getirmeyi reddetmesi üzerine, gazeteyi kendi büroları aracılığıyla dağıtmak zorunda kaldı.
Sorunun giderilmesi için görüşmelerin devam ettiğini söyleyen gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Tayyip Temel, bianet'e verdiği bilgide, sonuç alınmaması taktirde diğer bir dağıtım şirketiyle görüşeceklerini açıkladı.
"Tiraj sıkıntımız olur ama aşarız"
Temel, dağıtım sorununu Türkiye'de kurulu 12 büroları aracılığıyla giderdiklerini ve bugüne hazırladıkları 25 bin kadar gazete sayısının tamamını dağıttıklarını söyledi.
Yayın Yönetmeni, gazetenin Diyarbakır, Batman, Kızıltepe, Van, Adana, Mersin, Hakkari ve Ağrı'da tükendiğini, İstanbul'da satışın yüksek olduğunu kaydetti.
Temel, muhalif gazetelerin içinde bulunduğu tiraj sıkıntısı kendisine hatırlatıldığında, günlük yayın yapmada sıkıntı yaşayacaklarını gizlemiyor.
"Kürtçe okuma-yazma düzeyi dikkate aldığımızda bizim ilk etapta zorlanacağımız ortada. Ancak okuyucularımız günlük bir gazete talebini uzun süredir dillendiriyor."
"Kürtler ana dillerinde günlük haber okuyabilmeli"
Türkiye'de 15 milyon kadar Kürt yaşadığını belirten Temel, Kürt dilinin izlenen politikalardan kaynaklı olarak büyük bir sıkıntı yaşadığını belirterek, bunun bu dilin ihtiyaç duyulmadığı anlamının çıkarılmaması gerektiğini vurguluyor:
"Yaklaşık 12 yıldır haftalık yayın yapmamıza rağmen okuyucu potansiyelimiz 7 binin altına düşmedi. Haftalık bir gazetenin habercilik ihtiyacı yeterince karşılamayacağını düşündük. Amacımız Kürtlerin ana dillerinde günlük haber okumalarını sağlamak."
PKK lehinde "görsel ve yazılı propaganda" yaptığı iddiasıyla haklarında açılan davalardan 20'sinin halen sürdüğünü ifade eden Yayın Yönetmeni Temel, dünyanın her yerinde yaşayan Kürtlerin sesi olacaklarını ileri sürdü.
"Yerel Kürtçe yayındaki kısıtlamalar hakaret"
Yerel Kürtçe yayına yönelik fiili engellerin devam ettiğini düşünen Temel, "Kürtçe yayıncılık açısından çıkan iznin sınırlı olması gerçekten bir hakaret olarak algılamak gerekiyor. Bir dilin 40 dakika ile sınırlandırılması dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Başarısızlık bu nedenledir. Önceden tamamen yasakken geçmişteki zihniyet, izin verip marjinalleştirerek devam ettiriliyor" diye tepki gösterdi.
Kürtlerin bu yayınları izlemeyerek protesto etme hakları olduğunu ifade eden Temel, Türkiye'deki demokratik bilinç sahibi yayınların Kürtçe gazeteye destek vermelerinin önemli olduğunu belirtti.
Gazetenin önemine ve getireceği yeniliklere işaret eden Temel, "Kürtçe, ilk defa spor ve sağlık haberleriyle tanışacak. Bunlar, Kürt gazeteciliğinde ilkler olacak" diye konuştu.
Gazeteye kimler yazacak?
Günlük olarak sekiz sayfa halinde yayımlanacak "Azadiya Welat" gazetesinin yazı işleri müdürü, "terör propagandası" suçlamasıyla 3 yıl hapse mahkum edilen Hamdullah Yılmaz. Köşe yazarları arasında İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan, siyasetçi-yazar Osman Özçelik de bulunuyor.
Temel, sağlık sorunu nedeniyle ziyaret ettikleri yazar Mehmet Uzun da "mutlaka gazeteye yazacağım" sözünü verdiği söyledi. (EÖ/KÖ)