Kaynak ve Fotoğraf: AA
Ankara'nın Keçiören ilçesinde önceki gün şırınga şeklinde ambalajı bulunan sıvı çikolatayı yediği sırada fenalaşarak hayatını kaybeden Mert Yağız'a benzer şekilde Diyarbakır'da da 7 yaşındaki Umut Bilgi'nin yaşamını yitirdiği öğrenildi.
Mert Yağız'ın ölümü sonrası Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İlkokul öğrencisi Mert Yağız'ın hayatını kaybettiği okulun yöneticileri görevden uzaklaştırıldı, kantin işletmesinin sözleşmesi feshedildi" denilmişti. Köksal'ın, şırınga şeklindeki ambalajın kapağının nefes borusuna kaçması sonucu hayatını kaybettiği şüphesi üzerinde duruluyor. Çocuğun kesin ölüm nedeni, otopsi raporu tamamlandığında açıklanacak.
TIKLAYIN - MEB: Mert Yağız'ın Okulundaki Yöneticiler Görevden Uzaklaştırıldı
2016'da kantinlerde çikolata satışı yasaklanmıştı
Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2016'da yayınladığı genelgede enerji içecekleri, gazlı içecekler, bisküviler, cipsler, tüm çikolata türleri, şeker ve şekerlemeler gibi gıdaların satışı eğitim kurumlarında yasaklanmıştı.
TIKLAYIN - Okul Kantinlerinde Logolu Dönem
Merkez Yenişehir ilçesinde yaşayan ve Seyrantepe İlkokulunda okuyan 7 yaşındaki Umut Bilgi, 28 Kasım'da bakkaldan aldığı çikolatayı yerken ambalajın kapağı boğazına kaçması sonucu fenalaştı.
Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Bilgi, 10 gün süren tedaviye rağmen 6 Aralık'ta yaşamını yitirdi. DÜ Acil ve Travmatoloji Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Recep Dursun, yaptığı açıklamada, solunum yoluna yabancı cisim kaçması sonucu fenalaşan çocuğa 112 Acil Servis ekiplerince olay yerinde yaklaşık 20 dakika kalp masajı yapıldığını, daha sonra hastanın hastaneye getirildiğini söyledi. Kalp masajına hastanede de devam ettiklerini ifade eden Dursun, ameliyatla yabancı cismin çocuğun soluk borusundan çıkarıldığını aktardı.
"3-4 yaş altındaki çocuklara küçük oyuncaklar, kuruyemiş verilmemeli"
Dursun, "Bize aktarılan, çocuğun ambalajın kapağında kalan çikolatayı yemek isterken kapağın soluk borusuna kaçtığı yönünde. Bu tür yabancı bir cismin soluk borusuna kaçması bölgeden bölgeye, yaştan yaşa değişiyor. Özellikle 3-4 yaşın altındaki çocuklara küçük oyuncaklar ve kuruyemiş gibi yiyeceklerin verilmemesi, oyuncak ve bu tür malzemeler satılırken de dikkatli olunması gerekir." diye konuştu.
Okulun dışında gelişen olayla ilgili inceleme başlatıldı.
Kantinciler: Yeni bir yönetmelik hazırlanmalı
Öte yandan ilkokul birinci sınıf öğrencisi Mert Yağız Köksal'ın hayatını kaybetmesine yol açan olay, okul kantinlerinde satılan ürünleri ve buraların denetimini yeniden gündeme getirdi. Kantinciler, ülke gerçeklerine uygun yeni bir Okul Kantin Yönetmeliği hazırlanmasının önem taşıdığını, işletmecilerin de gerçekleştirilen dönüşüme ayak uydurması gerektiğini bildirdi.
Bu ürünlerin üretimine izin veren, pazarlayan, denetleyen, satışına müsaade eden tüm kesimlerin sorumlu olduğunu belirten Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin, "2011'den bugüne mesleğimizde, kolalı, gazlı, aromalı içecekler, cips ve patates kızartması, 2016'dan sonra çikolata, şekerleme ve her türlü dolgulu ürüne yasak uygulandı, fakat okul çevresinde bu ürünlerin satışına devam edildi. Bakanlıklarda katıldığımız tüm toplantılarda okul çevresinde de belirli bir mesafeye kadar bu ürünlere yasak uygulanmasını istedik" ifadelerini kullandı.
Bu gibi ürünler için kantinlere yasak getirilip ceza verilerek sorunun çözülemeyeceğini savunan Şahin, daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Ümraniye'de kantinlere denetim
İki çocuğun "şırıngalı çikolata"dan hayatını kaybetmesi üzerine, Ümraniye Belediyesi Zabıta ve Ruhsat Denetim Müdürlüğüne bağlı ekipler bugün okul kantinlerini denetledi. Ekipler uygulamada gıda ürünlerinin son kullanma tarihlerini kontrol edip, ruhsat denetimi yaptı. Denetimde, "şırıngalı çikolata"ya rastlanmadı. Satılan ürünler arasında son kullanım tarihi geçmiş ürün de bulunmadı. (AÖ)