Uluslararası Af Örgütü'nün (UAÖ) raporuna göre Belgrad yetkilileri, tahliye kararını Romanlarla uzlaşı yoluna gitmeden zorla yayınladılar. Yetkililer, yıkım halinde evsiz kalacak Romanları barındırmak içinse henüz bir alternatif plan açıklamış değil.
Nisan ayında yetkililerin yolun diğer tarafındaki evlerini yıkması sonucu Vidikovaç'a göçen 35 aile ve önceki yıkımlarda evlerini kaybeden 20 diğer aile de şimdiki yıkımların ardından tekrar evsiz kalacaklar.
Örgütün uzmanı Sian Jones'un belirttiğine göre, evlerinin tekrar ve tekrar yıkılmasına şahit olan Romanlar içlerinde devamlı bir "tahliye edilme korkusu" ile yaşıyorlar.
UAÖ'nün Vidikovaç'ı ziyaret ettiği 30 Temmuz günü, gözaltına alınmaktan korktuğu için ismini vermek istemeyen bir Roman aktivist, yerel yönetim yetkililerinin, Romanların haklarına saygı duymadığını belirtti ve uzun bir süredir, bu toplumun içinde yaşanan ayrımcılıktan şikayet etti. Çocukların diğer çocuklar gibi yaşama şanslarının olmadığını belirten aktivist, birçoğunun sağlığınınsa iyi durumda olmadığını söyledi.
Yerel yetkililer, Vidikovaç'taki yerleşimlerin yıkılmasını "yetersiz sağlık koşulları"yla gerekçelendiriyor; fakat örgütün bildirdiğine göre gidecek yeni bir yerleri bulunmayan Romanların tahliyesi sırasında, tahliye edilenlerin haklarının korunması için dahi yetkililer bir önlem almamışlar.
Roman aktivist sözlerine şöyle devam ediyor: "Yetkililer, sanki bu bizim seçimimizmiş gibi bu yerleşimlerde yaşadığımız için bizleri suçluyorlar. Söylesinler, başka ne seçeneğimiz var? Eğer Romansanız o kadar da fazla seçeneğiniz olmuyor." (AM/TK)