Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın yanı sıra darbe dönemindeki işkencelerin konu edildiği soruşturmada, bilinen bir isim de şüpheliler arasında:
Dönemin Mamak Askeri Cezaevi Müdürü, hapishanedeki işkencelerin sorumlusu olarak gösterilen Albay Raci Tetik.
Eşi Aliye Tetik'in ifadelerine göre, Tetik şu anda Avustralya'da kanser tedavisi görüyor. Devrimci 78'liler Federasyonu ise Tetik'in İzmir'de yaşadığını söylüyor.
Tetik "bir numaralı şüpheli"
Gazetelerdeki haberlere göre, soruşturmayı yürüten Savcı Murat Demir, işkence suçlarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında Mamak Askeri Cezaevi'nde işkence gören dönemin mağdurlarının ifadesine başvurdu.
Mamak Askeri Cezaevi'nde işkence gören çeşitli illerdeki 35 mağdurun tamamı, Tetik'ten şikâyetçi oldu.
Tetik'in işkence emrini veren kişi olduğunu ifade eden mağdurlar, Mamak Cezaevi'nde sistematik işkenceye maruz kaldıklarını söylediler.
Fiziksel işkencelerin yanı sıra psikolojik işkencelere de maruz kaldıklarını belirten mağdurlar, "İntihar etmemiz için her türlü yolu denediler" dediler.
12 Eylül darbesinden bir ay önce Mamak Askeri Cezaevi Komutanlığı'na getirilen Tetik, soruşturma kapsamında "bir numaralı" şüpheli sıfatıyla ifade vermek üzere çağırılacak.
İşkenceyi kabul etmişti
Tetik, 1988'de Milliyet gazetesine röportaj vermiş ve "Ben bir işkenceciyim, beni pohpohlayarak kullandılar" demişti.
Tetik, röportajda, "Talimatnameleri, kanunları uyguladım. Orası cezaeviydi. Hastane, okul, aşk gemisi veya yat kulübü değildi. Bu bir savaştır. Savaşta her zaman iyi şeyler olmaz. Lafla hizaya gelmiyorlardı. Saklamıyorum, oldu. Peki onlar niye direniyorlar? Devletin talimatına niye direniyorlar?" diyordu.
"Maşalar değil emri veren yargılansın"
Mamak Cezaevi'nde dövülerek öldürülen yayıncı İlhan Erdost'un eşi Gül Erdost, müdahillik talebini sunarken verdiği ifadede şunları söylemişti:
"Eşim, Doğanın Diyalektiği kitabı delil gösterilerek tutuklandı. Üç saat 'Siz dışarıdaki bebeleri zehirlediniz' denilerek dövüldü. Akabinde girdiği koğuşta öldü. Öldüğü üç gün sonra bize açıklandı. Askerler yargılandı ama esas itibarıyla sadece işkenceyi yapan maşaların değil, başta Tetik olmak üzere işkenceye sebep olan diğer kişilerin de yargılanmasını istiyorum. Tetik yargılanmazsa içimiz rahat olmayacak."
İşkence soruşturması 59 ilde yürütülüyor. Zaman gazetesinin haberine göre, soruşturmada, darbe sonrasında 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi. Yaklaşık 300 kişinin ise kuşkulu bir şekilde hayatını kaybettiği tespit edildi. (AS)