Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), yayınladığı yeni raporunda dünyadaki nükleer silahlanma tehlikesini gözler önüne serdi. Raporda küresel güçlerin kullanıma hazır nükleer başlık sayısını artırdığına dikkat çekildi.
Nükleer cephanelikler güçlendiriliyor
SIPRI'nin sitesinde yer alan raporda, "nükleer silahlı devletler", Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) ve İsrail olarak gösterildi.
Söz konusu 9 nükleer gücün, nükleer cephaneliklerini modernize etmeye devam ettiği ve birçoğu yeni nükleer silahlar konuşlandırdığı belirtildi.
Kaç adet nükleer başlık kullanıma hazır?
SIPRI, Ocak 2023 itibariyle dünyada tahmini olarak 12 bin 512 nükleer başlık bulunduğunu ve bunların arasında 9 bin 576'sının potansiyel kullanım için depolarda hazır tutulduğu vurgulandı.
SIPRI raporu, geçen yıl boyunca küresel güvenliğin devam eden kötüleşmesini ortaya koydu.
Hangi devletin kaç adet nükleer başlığı var?
Rusya ve ABD'nin tüm nükleer silahların neredeyse yüzde 90'ına sahip olduğu açıklandı. Rapora göre, devletlerin elinde bulunan nükleer başlık sayısı sırasıyla şöyle:
Rusya: 2 bin 815
ABD: Bin 938
Çin: 410
Pakistan: 170
Hindistan: 164
Birleşik Krallık: 105
İsrail: 90
Kuzey Kore: 30
Fransa: 10
"İnsanlık tarihinin en tehlikeli dönemlerinden biri"
Raporda görüşlerine yer verilen SIPRI Direktörü Dan Smith, "İnsanlık tarihinin en tehlikeli dönemlerinden birine sürükleniyoruz. Jeopolitik gerilimleri yatıştırmak ve silahlanma yarışını yavaşlatmak için dünya hükümetlerinin işbirliği yapmanın yollarını bulması zorunludur" dedi.
(NT)