Çernobil faciasının yıl dönümünde (26 Nisan) İstanbul, Kadıköy'ün dışında nükleer santral kurulması düşünülen Sinop ve Mersin'de de "Nükleer Santral İstemiyoruz" mitingleri düzenlendi.
"Santral Sinop için idam kararı"
Sinop'ta 42 sivil toplum örgütünden oluşan Nükleer Karşıtı Platform (NKP) öncülüğünde Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılan mitinge, Samsun ve Ordu'dan da katılım oldu.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz, Sinop Çevre Dostları Başkanı Hale Oğuz ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Sinop Şube Başkanı Yalçın Oğuz'un konuşmacı olarak katıldığı mitingde polis geniş çaplı güvenlik önlemi aldı.
Kanserden ölen Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu'nun şarkılarının sık sık çalındığı mitingde uluslararası sermayeye yeni kaynaklar oluşturmanın planlarının yapıldığını söyleyen Tombul, "21. yüzyıl, enerjide değişim yüzyılı. Dünya artık fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmek isterken, gözünü para ve mal hırsı büyüyenler, toplumun sağlığı ve çevre güzelliklerini bir yana iterek, doğayı, insan yaşamını tahrip eden, doğayı tahrip eden nükleer enerjiyi getirmek istiyorlar. Sinop'un ekonomik gelir kaynağı olan balıkçılık ve turizm yok edilmek isteniyor. Sinop'un ve Sinopluların boynuna asılan idam kararı budur" dedi.
Miting sırasında 22 Temmuz 2006'da Sinop'ta boğularak hayatını kaybeden nükleer karşıtları Soner Balta (24) ve kardeşi Öner Balta (22) ile Gazi Üniversitesi öğrencisi Güneş Korkmaz (22) anıldı.
"Sahillerimiz kirlendi diye haber yapmak istemiyoruz"
Mersin Nükleer Karşıtı Platform’un düzenlediği yürüyüş ve miting yaklaşık 5 bin kişi katıldı. "Nükleer santrale ve balık çiftliklerine hayır" sloganıyla düzenlenen yürüyüş öğle saatlerinde Mersin Devlet Hastanesi önünden başladı.
Mersin, İskenderun, Sinop ve İstanbul’daki çevre örgütlerinin yanı sıra TMMOB’a bağlı meslek odaları, Tabip Odası, ÇYDD, ADD, Biz Kaç Kişiyiz Platformu, işçi ve memur sendikaları, Mersin Üniversitesi öğrencileri de kortejler halinde yürüyüşe katıldı.
Mersin Gazeteciler Cemiyeti üyesi bir grup da "Sahillerimiz kirlendi diye haber yapmak istemiyoruz" yazılı tişörtler giyindi.
Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Kamer Gülbeyaz, "Ülkesini seven, çocuklarına yaşanılabilir bir ülke bırakmak isteyen insanlar günün birinde nükleerci partiyi tarihe gömeceklerdir" dedi.
Gelişmiş ülkelerin nükleer santraller kurmaktan vazgeçtiklerini, nükleer mühendislerine iş bulmak için geri kalmış ülkelerde lobi yaptıklarını söyleyen Gülbeyaz, “Nükleer enerjiyi savunan siyasetçilere, bürokratlara, akademisyenlere soruyoruz: Madem nükleer santraller temiz ve güvenlidir; Amerika’da, Kanada’da, Almanya’da neden 30 yıldır nükleer santral siparişi verilmiyor” dedi. (EZÖ/GG)
* Bu haber güneydeimece.com ve Halk Gazetesi'nden yararlanarak derledik.