"Cizre tank taburu o. Sıklıkla bu talimleri yapıyorlar. Baharla birlikte daha da artıyor."
Şırnak Haber gazetesinin Silopi temsilcisi Dündar Sansur bugün Cudi ve Gabar dağlarının ereklerinde tankların atış talimi yapması için böyle diyor.
"Şu anda Cudi, Gabar, Namaz, Katu dağlarında yoğun bir şekilde bahar operasyonu sürüyor. Karayollarında sınıra doğru sıklıkla askeri sevkıyat var. Araç, asker, mühimmat ve gıda taşınıyor." Benzer durumu gazetenin Cizre temsilcisi Abidin Yel de dile getiriyor.
Hakkari'deki Yüksekova Haber gazetesinden Erkan Çapraz da "Şubatın sonundan beri askeri hareketlilik arttı. İki üç günde bir, bazen aralıklarla her gün Irak ve İran sınırına askeri birlikler, zırhlı araçlar taşınıyor" diyor.
"Halk operasyon, çatışma istemiyor"
Üç gazeteci de halkın baharla birlikte gündelik hayatta kanıksanmış gibi görünen operasyonların, çatışmanın bitmesini istediğini dile getiriyor.
Çapraz "Her sene bu zamanlarda operasyonlar hız kazanır. Baharla birlikte başlar. Kırsal kesimlerde yaşayan insanlar her sene bu vakitte asker görür, PKK'li görür. Açılıma, çatışmasızlık kararlarına rağmen operasyonlar da çatışma da sürüyor. Bu askeri hareketlilik insanları geriyor. Savaşın olduğu yerde insanların barış umudu hiçbir zaman bitmez. Savaşı kimse istemez çünkü. İnsanlar çözüm noktasına gelindiğini çok iyi biliyorlar. AKP çözmezse başkası çözecek" diye konuşuyor.
Sansur "Halk çatışmanın son bulmasını, barışı istiyor. Her günün konusu bu. Barış istiyorlar. Herkesin canına yak etti. Bu hem ordu hem örgüt için geçerli. Şiddet ortamının bir an önce son bulmasını istiyorlar" diye anlatıyor durumu. Yel de "Halk operasyon istemiyor. Dün de istemiyordu, bugün de öyle. Kimsenin ölmesini istemiyorlar. Ancak karşı olsalar bile, bunu yüksek sesle dile getirmekten çekiniyorlar" diye ekliyor.
"Burada OHAL sürüyor"
Çapraz operasyonların yanı sıra, güvenlik önlemlerin gündelik hayatı nasıl etkilediğini de anlatıyor: "Halk çatışmadan da kontrollerden de bıkmış durumda. Potansiyel suçlu olarak görülüyorlar. Burada olağanüstü hal (OHAL) devam ediyor. Van'a kadar en az beş altı kez kontrol ediliyorsunuz. Köyden kent merkezine ambulans haricinde hasta getirirken bile kimlik kontrolünden geçiyorsunuz. Aracınız didik didik aranıyor."
Milyon dolarlık araçların yanında derin yoksulluk
Çapraz, durumun bir başka boyutuna dikkat çekiyor: "Yanlarından milyon dolarlık askeri araçlar geçen halk yoksulluk içinde. İşsizlik yoğun, sağlığa, eğitime erişilemiyor. Bakan Binali Yıldırım havaalanı müjdesi veriyor, Sınır asker yığmak, Hakkari'ye havaalanı yapmak çözüm değil ki. Kürt sorununu çözmek gerekiyor. Başbakan 'Şemdinli'de okullara İnternet bağladık' diyor. Bahsettiği yalnızca iki okula yapılan uydu bağlantısı. Diğer okullar ne olacak? Öğretmeni olmayanlar ne olacak? Dışarıdan göründüğü gibi değil." (TK)