Prof. Dr. Yakın Ertürk'ün “Sınır Tanımayan Şiddet: Paradigma, Politika ve Pratikteki Yönleriyle Kadına Şiddet Olgusu” başlıklı kitabı Metis Yayınları’ndan çıktı.
Uzun yıllar Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörlüğü görevinde bulunan Ertürk, bu kitapta hem akademik birikimini hem de farklı ülkelerdeki saha tecrübesini temel alarak kadına yönelik şiddetin geniş kapsamlı bir analizini yapıyor.
Kitabın “Eski Sorunlar Yeni Yaklaşımlar” başlıklı birinci bölümünde, kadın sorunların ulusöteleşmesi, kadına şiddetle mücadelede devletin yükümlülükleri ve tehditler ile engellemeler konuları ele alınıyor.
İkinci bölümde ise El Salvador, Guatemala, Filistin, Rusya, İran, Türkiye, Hollanda, İsveç, Gana ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kadına yönelik şiddetin durumu ve bu konuya yaklaşımlar hakkında bilgiler yer alıyor.
Yazarın da kitabın sunuş bölümünde dediği gibi “Sınır Tanımayan Şiddet, kadın haklarına ilişkin kavramsal tartışmaları, kuramsal düzeyde ve siyasa alanında elde edilen kazanımları ele aldığı gibi, üstesinden gelinmesi gereken sorunlara da odaklanıyor.”
Kitap, şiddetin kültüralist açıklamalarla ele almanın mümkün olmadığını, tersine birçok durumda kültürcü özcülüğün bu şiddetin doğrudan suç ortağı olduğunu ortaya koyuyor.
Sınır Tanımayan Şiddet, hem kadın hareketi hem de sosyal bilimciler için önemli bir kaynak oluşturuyor. (ÇT)
* Sınır Tanımayan Şiddet, Yakın Ertürk, Metis Yayınları, Nisan 2015, 442 sayfa.