Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Suriye’nin Azez bölgesinde mahsur kalan insanların acilen güvenli bir bölgeye alınması için Türkiye’ye ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine sınırları açma çağrısında bulundu.
MSF’nin açıklamasında, Azez bölgesinde İslam Devleti (IŞİD) ve Türkiye sınırı arasındaki cephe hattında yaklaşık 100 bin kişinin mahsur kaldığı belirtildi.
“Bugün bölge halkı, sadece birkaç kilometre ötelerinde devam eden çatışmaların tam ortasında kalma ve IŞİD’in kontrolü altına girme tehlikesiyle karşı karşıya.”
Açıklamada, Avrupa ülkelerinin çatışmalardan kaçan insanlara sığınma hakkı vererek ahlaki ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
IŞİD, 25 kilometrekarelik bir alanda mahsur kalan sivillere sadece 5 kilometre uzaklıkta.
“Tek seçenek Türkiye”
MSF’nin Azez bölgesindeki Al Salamah hastanesinde başhemşire olarak görev yapan Yahia Jarrad, bölgedeki son durumla ilgili olarak şunları söyledi:
“Çatışmalar nedeniyle evimizi kaybettik ve şu anda bu kaybın üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Fakat bizim için hiç kolay değil çünkü bu ıssız topraklarda mahsur kalmış durumdayız. Mare kasabası ise çoktan IŞİD tarafından kuşatılmış durumda.”
Halep kentine bağlı Azez’de IŞİD ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasındaki çatışmalar sürüyor. Türkiye'ye 6 kilometre uzaklıktaki Azez, ÖSO’nun tek ikmal yolu, Türkiye ile tek bağlantısı.
MSF Ortadoğu Operasyon Yöneticisi Pablo Marco ise şu açıklamayı yaptı:
“Türkiye hükümeti ve Türkiye halkı bugüne kadar Suriyeli mültecilere yardım etmek için muazzam bir çaba gösterdi. Halihazırda ülke içinde 3 milyon mülteciyi misafir ediyorlar. Ancak bugün bu çaresiz insanlar için tek seçenek yine Türkiye. Türkiye’den bir kez daha cömertliğini göstermesini ve Azez’de mahsur kalan insanlar için sınırları açmasını rica ediyoruz.”
MSF’nin açıklamasında, “AB’nin Suriyeli mültecilere kapılarını kapatmasının, utanç verici bir durum olmasının ötesinde, savaştan kaçan insanlara yardım etme yükümlülüğünden kaçtığının da somut bir göstergesi olduğu” ifade edildi.
MSF’ye göre AB’nin bu kararı, aynı zamanda Türkiye’nin mülteci kabul politikalarını da olumsuz etkiliyor.
“Kaçacak yerleri kalmadı”
Pablo Marco, Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya girişini engellemeye çalışmak yerine AB’nin Azez’deki mültecilerden başlayarak Türkiye’yle işbirliği içinde iltica sağlama sürecini hızlandırmaya çalışması gerektiğini vurguladı.
“Çatışmalar ve askeri taarruzlar nedeniyle pek çok kez yerinden edilmiş olan bu insanların artık kaçacak yeri kalmadı. Aileler, çocuklar ve yaşlıların çoğu, bugüne kadar Suriye’yi terk etmemek için büyük bir mücadele verdi. Bazıları ise, maddi imkansızlıklar nedeniyle çatışmalardan kaçamadı.”
“Fakat artık bölge halkının can güvenliği çok daha büyük bir risk altında. Dünya bu insanlara savaştan kaçma hakkını tanımalı.”
Köyler boşaltıldı, hastane tahliye edildi
Diğer insani yardım kuruluşlarıyla birlikte Azez halkına aylardır tıbbi ve insani yardım desteği sunan MSF, bu süre zarfında çok sayıda hastanenin ve pazar yerinin bombalandığına, çatışmalar nedeniyle köylerin tamamen boşaldığına tanıklık etti.
Gittikçe yaklaşan cephe hattı nedeniyle geçtiğimiz hafta Cuma günü Al Salamah hastanesinde tedavi gören tüm hastaları tahliye eden MSF, geride bıraktığı çekirdek kadroyla acil tedavi gerektiren vakaları çevredeki diğer sağlık tesislerine sevk etti.
MSF geçen Cuma günü cephe hattının çok yaklaşması nedeniyle Al Salamah hastanesinde tedavi gören tüm hastaları tahliye etmiş, hastaneyi kapatmak zorunda kalmıştı. (AS)