Sınır Tanımayan Doktorlar Yunanistan adalarına ulaşan mülteci sayısındaki artışa dikkat çekti, acil yardıma ihtiyaç olduğunu duyurdu.
“Son haftalarda adalardan Yunanistan’a giren mülteci sayısı günde yaklaşık 100 kişiye, geçen yazın en yoğun aylarında kaydedilen mülteci sayısıyla aynı seviyeye ulaştı.
“Ocak ayında 450'den fazla kişi gelmişken dün 180 mülteci bir gün içinde ulaştı.
“Çoğunluğu Suriyeli olan mülteciler arasında Afganistan ve Sahra Altı Afrika gibi milletler de bulunuyor.”
Örgütün Yunanistan yetkililerine dayandırdığı bilgiye göre, 2014 yılının aynı ayı ile karşılaştırıldığında ocak ayında Oniki Adalar’a gelen insan sayısında yüzde 145’lik (186’dan 457’ye) bir artış oldu.
Yunanistan genelinde yeni gelen kişilerin sayısı şubat ayının son haftasında 1070 iken mart ayının son haftasında 2212’ye yükseldi.
Merkez Akdeniz rotası üzerinden Libya'dan İtalya'ya ulaşan insan sayısı da bu yılın ilk iki ayında yükseldi (Ocak ayında yüzde 59; şubatta yüzde 33), mart ayında bu yolla gelen insanların sayısında önemli bir düşüş (yüzde 59) oldu.
Mültecilerin ihtiyaçları
Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Yunanistan adalarında mültecilere bakım sağlayan ekibi gözlemlerini şöyle aktardı.
“Mevcut bir karşılama sistemi yok. Leros’ta bir karşılama tesisi hazır hale getirildi ama kullanılmadı.
“Kos’ta, Nisan ayının ilk haftasında, hamile kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere 200'den fazla kişi polis karakoluna sıkıştırılmıştı. Çok küçük bir alanda bekleyen insanlara çok sınırlı destek sunuldu.”
Yunanistan’daki proje başkanı Stathis Kyrousis de göçmenlerin bir kısmının idari prosedürlerin tamamlanmasını beklerken gece boyunca karakol avlusunda uyumak zorunda kaldığını bildirdi.
“İnsanlara barınak, tuvalet, organize gıda dağıtımı ve temel sağlık hizmetlerine erişim sağlanmalıdır."
Acil durum planı
Mültecilere yardım sağlanması için önemli değişiklikler yapmakta siyasi isteksizlik olduğunu belirten örgüt Avrupa Birliği’nin kara sınırlarının kapatılmasının mülteci ve göçmenlere Avrupa'da sığınmaya başvurmaları için deniz yolunu ana rota olarak kullanmaktan başka hiçbir seçim bırakmadığına dikkat çekti.
Yaklaşan akına hazırlanmak için hiçbir şey yapılmazsa, Yunanistan adalarındaki durumun daha kötüye gideceğinden duyulan kaygıyı belirterek Yunanistan’ın bir acil durum planı kabul etmesi gerektiğini vurguladı.
“Genellikle en yoğun dönem olan temmuz ve eylül aylarında henüz değiliz, fakat yaz aylarında yardım edilmesi gereken daha fazla insanın geleceğine dair alarm zilleri hepimiz için çalıyor.” (YY)