TBMM Genel Kurulunda, sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi kapalı oturumda kabul edildi.
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'in başkanlık ettiği kapalı oturum, yaklaşık 3 saat 15 dakika sürdü. Oylamaya 447 milletvekili katıldı. Oylamada 428 kabul, 18 ret oyu kullanılırken; bir oy çekimser çıktı.
Meclis'ten geçen tezkereyle hükümetin 2007'de aldığı sınır ötesi operasyon yetkisi, kesintisiz olarak dördüncü yıla uzadı. Hükümet, 17 Ekim 2011'e kadar TSK'nın uluslararası hukuk çerçevesinde, terörle mücadele için Irak'ın kuzeyine gönderilmesine karar verebilecek.
Cep telefonları engellendi
TBMM Genel Kurulu dün saat 15.00'te toplandı. Hükümetin talebi doğrultusunda kapalı oturuma geçileceği açıklandıktan sonra Genel Kurul'daki ziyaretçiler ve gazeteciler dışarı çıkartıldı. Genel Kurul salonunun bitişiğindeki basın bürosunun salon tarafındaki odaları da boşaltılarak kapıları kilitlendi. Konuşmaların dışarı yansıtılmasını önlemek için sinyal kesicilerle cep telefonları engellendi.
Saat 16.00'da başlayan kapalı oturum saat 19.30'da sona erdi. Kapalı oturumdaki görüşmelerin tutanakları yeminli stenograflar tarafından tutuldu; milletvekillerine işitme engelli kavaslar hizmet etti. İçtüzük, kapalı oturumlara Cumhurbaşkanı'na da katılmasına imkân tanıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu hakkını kullanmadı.
Tezkere görüşmelerinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay, tezkere hakkında bilgi verdi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adına Ömer Çelik, şahsı adına Ülkü Güney, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adına Şükrü Elekdağ, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) adına Deniz Bölükbaşı, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) adına da Ayla Akat Ata söz aldı.
Daha önce iki kez uzatılmıştı
Genel Kurul'un 17 Ekim 2007 tarihli kararıyla verilen yetki 2008 ve 2009 yıllarında iki kez uzatılmıştı.
TBMM Başkanlığı'na sunulan tezkerede, "Irak'ın kuzey bölgesinde yuvalanan PKK terör unsurlarından kaynaklanan ve Türk halkının huzur ve güvenliğiyle ülkesinin millî birliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yöneltilmiş terörist saldırılar ve açık tehdidin devam ettiği" belirtiliyor. "Terör saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere" bir yıl daha izin isteniyor.
CHP'liler destek verdi, Kılıçdaroğlu oy kullanmadı
Tezkere, MHP ve CHP'li milletvekillerinin desteğiyle kabul edildi. Görüşmelere katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise oylamaya geçilince Genel Kurul'dan ayrıldı ve oy kullanmadı. Başbakan Erdoğan ise Pakistan ziyareti nedeniyle tezkere görüşmelerine katılmadı.
TBMM'de 260. kapalı oturum
Genel Kurul'da dün ile birlikte 260. kapalı oturum gerçekleşmiş oldu. TBMM'de ilk kapalı oturum 24 Nisan 1920'de yapıldı. AKP iktidarı zamanında ise Genel Kurul, 12 kez kapalı oturumla toplandı. (BB)