Her yıl düzenlenen Sınır Ötesi Arabulucular (Mediators Beyond Borders Congress) Kongresi'nin altıncısı 26-28 Eylül tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.
Konferansta çözüm ve arabuluculuk süreçleri tartışılacak.
Kongre konuşmacılarından Hindistanlı araştırmacı-eğitimci ve çatışma çözümü uzmanı Ashok Panikkar bianet'e verdiği demeçte ifade özgürlüğünün barışın ve demokrasinin tesisinde hayati bir önemi olduğunu belirtti. “İfade özgürlüğü, diyalogu, diyalogsa farklılıkların tanınmasını mümkün kılarak derinlikli bir demokrasinin yerleşmesini sağlayan temel unsurdur” dedi.
“Hindistan'da neredeyse 65 yıllık bir demokrasiden bahsedebiliriz ancak Hindistan gibi insanların, halkların birbirlerine yabancılaştığı; salt beş yılda bir verilen oylarla işletilen demokratik sistemlerde diyalog kültüründen ziyade halkın, sivil toplumun ve devletin birbirlerinden keskin hatlarla ayrışması söz konusudur. Bu öyle bir yarılmadır ki sivil toplumun genişleyemediği her türlü boşluk şiddet tarafından doldurulur; militan gruplar ve devlet şiddetin tek dil olduğu pozisyonlara çekilir.”
Panikkar, Türkiye'nin özellikle İslamiyet mirasıyla demokrasi alanında bölge devletleri için bir emsal teşkil ettiğini ve Türkiye'nin de Hindistan gibi kaybedemeyecek kadar büyük olduğunu, kaybederse bölgedeki olumsuz etkisinin geniş çaplı ve uzun erimli olacağını dile getirdi. (EG/ÇT)