İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) “Rojava’da Yaşanan Savaş ve Savaştan Etkilenen Ceylanpınar Halkının Yaşadığı Mağduriyete İlişkin Araştırma&İnceleme Raporu” açıklandı.
İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İHD Urfa Şube Başkanı Cemal Babaoğlu ve İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Muhterem Süren’den oluşan heyet, Suriye’nin Rojava bölgesinde 16 Temmuz’dan bu yana gerçekleşen silahlı çatışmalardan dolayı Urfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki hak ihlallerini araştırdı.
2 Ağustos’ta Ceylanpınar’ı ziyaret eden heyet, Belediye Başkanı İsmail Arslan, CHP İlçe Örgütü, BDP İlçe Örgütü, Esnaf-Sanatkarlar Odası, Tarım İş Sendikası, mahalle muhtarları, vatandaşlar, karşı taraftan atılan kurşunlarla yaşamını yitiren Mehmet Gündüz’ün ailesi ve gazeteciler ile görüştü ve 11 sayfalık bir rapor hazırladı.
Raporda “Rojava’da Yaşananlara İlişkin Tespitler” ve “Ceylanpınar’da Yaşananlara İlişkin Tespitler” şeklinde iki ayrı başlık ve cevap bekleyen sorular yer alıyor.
El Nusra’ya malzeme ve destek iddiası
Rapora göre, Rojava’da şunlar yaşanıyor:
* Rojava'nın Serêkaniyê kentinde 8 Kasım 2012’de başlayan ve uzun süre durgunlaşan olaylar, 16 Temmuz 2013’te El Nusra Cephesi'ne bağlı silahlı bir grubun Mehede Mahallesi'nde YPG güçlerine yönelik saldırısı sonrası tekrar başladı. Şiddetli çatışmalar devam ediyor.
* Serêkanîyê, Til Ebyad, Kobanê, Halep ve bağlı köylerde yoğunlaşan çatışmalarda El Kaide’yle bağlantılı çetelerin özellikle sivillere yönelik saldırılar gerçekleştirmeye başladığı, Til Hasıl ve Til Eran bölgelerinde 300’ün üzerinde sivilin kaçırıldığı, Halep’in bazı mahalle ve köyleri başta olmak üzere bazı bölgelerde sivillere yönelik katliamlar gerçekleştirdiği iddia ediliyor.
* YPG’ye karşı saldırılar gerçekleştiren El Nusra Cephesi’ne yardımların daha çok Türkiye’den gönderildiği, yaralanan El Nusra üyelerinin Türkiye’deki hastanelerde tedavi edildiği, bazı El Nusra üyelerinin Türkiye’deki kamplarda eğitimini tamamladıktan sonra sınırdan tekrar Suriye’ye gönderildiği, El Nusra’ya silah, cephane ve çeşitli lojistik malzemelerin Türkiye üzerinden ulaştırıldığı bölge halkı tarafından en çok dile getirilen iddialar arasında.
* Serêkanîyê kentinin YPG’nin eline geçmesiyle birlikte Türkiye daha önce açık tuttuğu Ceylanpınar Sınır Kapısı’nı kapattı. Sınır kapısındaki askeri karakol boşaltıldı.
* Türkiye’nin yanı sıra Federal Kürdistan Bölgesi’nden Rojava’ya açılan tek sınır kapısı olan Sêmêlka Sınır Kapısı da kapatıldı.
* Türkiye’nin Kürt bölgelerine açılan birçok sınır kapısını kapatması nedeniyle sivil toplum örgütleri tarafından da yapılmak istenen yardımlar, Rojava’ya ulaştırılamadı.
* Serêkanîyê Sınır Kapısı’nın YPG’nin eline geçmesinin ardından çatışmalarda yaralanan El Nusra birliklerinin Akçakale Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptığı ve tedavilerinin buradaki hastanelerde yapıldığı belirlendi.
Sığınmacılar sokakta kaldı
Raporda, Serêkanîyê’ye bitişik olan Ceylanpınar’da yaşananlar da şöyle yer aldı:
* Rojava’nın Serêkanîyê kentinde yaşanan çatışmalar, Ceylanpınar ilçesini direkt olarak etkiledi. Çatışmalarda seken kurşunlar, atılan havan topları ve roketler nedeniyle dört kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.
* Ceylanpınar’da yaşamını yitiren ve yaralananların ailelerinin zararının giderilmesi noktasında devlet yetkililerinin herhangi bir çalışma yapmadığı ileri sürüldü.
* Sınırda yaşanan gerginlik ve Ceylanpınar’a yansıması, ilçede ve ilde görev yapan yetkililer tarafından çok fazla önemsenmiyor.
* Çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte Ceylanpınar ilçesine sınırın diğer tarafından dört bine yakın sivil insanın sınırı geçtiği, bu insanların herhangi bir çadır kente alınmadığı, bir kısmının ilçede bulunan akrabalarının yanına yerleştikleri, çoğunun da sahipsiz kaldığı ve kendilerine yardım yapılmadığı aktarıldı. (AS)