Bu sayı, orta büyüklükte bir savaş ve çatışmada yaşamını yitiren insan sayısına neredeyse denk. Başka bir deyişle, uygar dünyanın tüketim maddelerinin üretildiği işliklerde, belki sınıf savaşı değil ama, ciddi yıkım yaratan bir savaş yaşanıyor.
1.25 trilyon dolarlık kayıp
Uluslararası Çalışma Örgütü, (ILO) 1996'dan bu yana düzenlediği "28 Nisan İşyerinde Sağlık ve Güvenlik İçin Dünya Günü"nün bu yılki ana temasını, "Küreselleşen Dünyada İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kültürü" olarak belirledi.
İşyerinde Sağlık ve Güvenlik İçin Dünya Günü nedeniyle açıklama yapan ILO Türkiye temsilcisi Gülay Aslantepe, Türkiye'de ILO'nun işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili standartların uygulanması gerektiğini belirtti.
Aslantepe, hükümetlerle birlikte işçi ve işveren kuruluşlarının dikkatini, kaza ve hastalıkları engelleyecek önlemlerin oluşturduğu ortak gündeme çekmeyi amaçladıklarını belirtti.
Ölüm, yaralanma ve sakat kalmaların kişisel zararlarının yanı sıra, ekonomik açıdan da maliyeti bulunduğunu hatırlatan Aslantepe, dünyadaki gayri safi hasılanın yaklaşık yüzde 4'ünün iş kazaları veya hastalıkları nedeniyle kaybolduğunu söyledi. Aslantepe, bu oranın 1.25 trilyon dolara denk geldiğini ve açıkladı.
İş kazaları, hastalıkları ve yaralanmaların küçük tedbirlerle önlenebileceğini vurgulayan Aslantepe, Türkiye'nin, ILO'nun işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili standartlarını uygulaması gerektiğini ifade etti.
SSK istatistiklerine göre...
Bir çok alanda olduğu gibi, bu alanda da resmi istatistiksel veriler gerçekleri yansıtmıyor. Yalnızca basında haber olarak yer bulan örneklerin toplam sayısı bile, resmi Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) istatistiklerinden fazla.
SSK'ya göre, dünyada yaşanan bu "yıkıcı savaş", Türkiye'de yaşanmıyor. Örneğin, resmi rakamlara göre, Türkiye'de iş kazaları sonucunda her gün ortalama üç işçi yaşamını yitiriyor.
2001'de meydana gelen 72 bin 367 iş kazası sonucunda, bin 65 işçi yaşamını yitirirken, bin 866 işçi ise iş göremez derecede sakat kaldı; 1 milyon 831 bin 686 işgünü yitirildi.
2000'de 74 bin 847 iş kazası oldu, bu kazalarda 731 kişi öldü, bin 493 kişi sakat kaldı ve toplam 1 milyon 681 bin 44 gün iş kaybı oldu.
1999'da meydana gelen 77 bin 955 iş kazasında ise, bin 165 işçi yaşamını yitirdi, 2 bin 697 kişi iş göremez derecede sakat kaldı ve 1 milyon 681 bin 334 işgünü kaybı oldu.
Bu sayılar, resmi yollardan sonuçlanan ve kayıtlı sektörde bildirimi yapılan ve bir hak arama sürecinin yaşandığı olayları yansıtıyor.
Uzmanlara göre ise, kayıt dışı sektörde ve sigortalı olmayan işçilerin çalıştığı iş yerlerindeki iş kazaları da eklendiğinde, bu sayısının çok daha yüksek rakamlara ulaşması söz konusu.
Resmi rakamlara göre, Türkiye'de "meslek hastalığı" olarak kayda geçen vakalar da yok denecek kadar az. Gerekli önlemlerin sıklıkla ve daha iyi alındığı İtalya'da bile kayda geçen meslek hastalığı sayısı Türkiye'dekinden daha fazla. (BB/NK)