* Haberin fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
"Filmlerin yapıldığı dönemlerde yönetmenler kendi eserlerinin dahi kopyalarını saklamamışlar. Arşivcilik sinemamızın 'altın çağının' en önemli eksikliklerinden biri. Biz, bu projeyle bu alandaki boşluğu kısmen de olsa doldurabilmeyi amaçladık."
Yöneticisi olduğu "Türk Sineması Görsel Hafıza Projesi"nin yola çıkış hikayesini bianet'e bu sözlerle anlatan Elif Ergezen, "Ancak proje sadece tarihi kayıt altına almanın ötesinde emek veren gençlerin hem sinemanın hem de yaşamadıkları dönemlerin tanıklarıyla buluşması açısından da zihin açıcı oldu" dedi.
Öğrenciler Yeşilçam emekçileriyle buluştu
Proje, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi bünyesinde 2005'ten beri öğrenciler tarafından yürütülen bir sözlü tarih çalışması. Bu kapsamda 27 Yeşilçam emekçisiyle görüşen öğrenciler bu görüşmelerden belgeseller hazırladılar.
Sezer Sezin, Giovanni Scognamilo, Yılmaz Atadeniz, Filiz Akın, Memduh Ün, Rekin Teksoy, Vedat Türkali, Safa Önal, Fikret Hakan, Nijat Özön, Muzaffer Tema, Birsen Kaya, Aydemir Akbaş, Duygu Sağıroğlu, Jeyan Mahfi Ayral Tözüm, Eşref Kolçak, İzzet Günay, Şeref Gür, Sami Şekeroğlu, Ahmet Mekin, Nevin Aypar, Erol Günaydın, Ülkü Erakalın ve Aram Gülyüz projeye katılan sanatçılar.
Bu isimlerden Türkali, Akın, Erakalın, Tözüm, Günay, Gülyüz, Sağıroğlu, Kolçak dün (11 Kasım) akşam Mithat Alam Film Merkezi'nde yapılan kokteylde bir araya geldi.
Saat 18.30'da gerçekleşen kokteylin konukları arasında projeye katılanların ve hazırlayan öğrencilerin yanı sıra merkeze adı verilen Mithat Alam, film merkezin yöneticisi Çiğdem Mater, gazeteci Sevin Okyay, sinema eleştirmenleri Atilla Dorsay ve Cüneyt Cebenoyan ile Tuncel Kurtiz gibi isimler de vardı.
Unutkan Türkiye'nin hafızasına katkı
Ergezer önce "Çalışmada en büyük payın öğrencilerde olduğunu" söyledi. "Bu çalışma iki farklı kuşağı bululturdu. Öğrenciler sadece sinema sanatçılarıyla değil, aynı zamanda hiç bilmedikleri dönemlerin tanıklarıyla da görüştüler" diye devam etti.
Ergezer, "Projenin bugünkü sinemayı anlamak için mühim bir katkı sunacağını" söylerken, bianet'in görüştüğü sinema eleştirmeni Atilla Dorsay da "Çalışmanın belleği olmayan Türkiye gibi toplumlar için çok faydalı olduğunu" söyledi.
Ergezer'le aynı fikirde olan Türkali de çalışmadan memnun. "Gençlerin sinema emekçilerini unutmamış olmaları ve tarihe bir kere unutmamak üzere not düşmeleri çok güzel" şeklinde konuştu.
Filiz Akın içinse çalışma Yeşilçam'ı seven ve özleyenler için faydalı bir kaynak olacağı görüşünde. "Bugün bile özlemle izlenen, maddiyattan uzak filmleriyle hâlâ her kuşak insan tarafından takip edilen filmleri özleyenlerin hasretini giderecek" diyor.
Oynadığı filmler olmasına rağmen daha çok Tiyatro ve seslendirme sanatçısı olarak bilinen Jeyan Mahfi Ayral Tözüm öğrencilerin "eski toprakları" bir araya getirdiği için tebrik edilmeleri gerektiğini söylüyor.
"Bugün de güzel filmler çekiliyor ama (eliyle Eşref Kolçak'ı göstererek) böyle değerler yetişmiyor" diyen Tözüm, projenin bu isimlerin unutulmamasına katkı sunacağı görüşünde.
Öğrencilerin görüştüğü isimlerden biri olan Duygu Sağıroğlu "Biz unutulmayız, değerlerimiz de öyle. Zaten ilgilenenler bizi ve eserlerimizi buluyor. Ancak bu proje bizlerin yeni kuşaklarla buluşturacağı için çok heyecan verici" diye konuştu.
Kokteyl, toplu fotoğraf çekiminin ardında yapılan gösterimle sona erecekti. Ancak, Kurtiz fotoğraf çekimi sırasında "Jandarma" isimli türküyü söyleyince geceye katılanlar kendisine eşlik etti. Film gösterimine Türk Sineması Görsel Hafıza Projesi'ne katılanlar ve emek verenlerin hep birlikte söyledikleri türkünün ardından geçildi.(BÇ)