Sinema yazarı ve arşivcisi Agah Özgüç 90 yaşında hayatını kaybetti. Sinema yazarı, gazeteci Uğur Vardan sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Sinemamız hafızasını kaybetti..." dedi.
"Türk Filmleri Sözlüğü", "Türk Sinemasının Kadınları", "Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney" kitaplarının da yazarı olan Özgüç, Türkiye sinemasının önemli arşivlerinden birini oluşturdu ve Türkiye sinemasının tarihini yazdı.
Yönetmen Necip Sarıcı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın Sinema Onur Ödülü sahibi Özgüç için kaleme aldığı yazıda şöyle diyordu:
"Vakanüvîs Agah"
"Sevgili dostum Agâh Efendi,
"Sinemanın gizli tarihinin anılarını onlarca kitapla belgeledin. İlk "Afişlerle Türk Sineması" kitabın, "Türk Film Yapımcıları ve Yönetmenleri Sözlüğü", sayısız sergilerin... On binlerce belgen ve bunların yayınları. Siz, vakanüvîs Agâh ismini layığıyla hak edensiniz. (...) Üreterek ve belge toplayarak, bunları yayınlayarak kurumların, üniversitelerin hizmetine sunmak... Bir ömür ancak bu kadar verimli yaşanır."
1932'de Kadıköy Yeldeğirmeni'nde dünyaya gelen Özgüç, Haydarpaşa Lisesi'nin yatılı orta kısmından terk etti ve 1950'li yıllarda şair Attila İlhan'ın etkisiyle birçok edebiyat dergisine şiir ve denemeler yazdı.
Derneğimiz üyesi, duayen sinema araştırmacısı, yazarı, her daim üretken, Türk sinemasına sayısız eser ve arşiv bırakmış Agah Özgüç'ü kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Yolun ışıklarla dolu olsun Agah Bey... pic.twitter.com/i9wQPTlCxw
— SİYAD (@Siyad_) April 28, 2022
Agah Özgüç namı diğer Agah Baba’yı kaybettik. Türk sineması bilgimizin kaynaklarından biriydi. Sinemamızın tarihini yazmıştı. Ne zaman bir şeye ihtiyacımız olsa hemen yardım ederdi. Çok üzgünüm bir duayeni, bir sinema emekçisini, bir büyük yazarı ve bir abimizi daha kaybettik... pic.twitter.com/rdAgvg0iQH
— olkan özyurt (@olkano) April 28, 2022
Sarı basın kartı sahibi
Profesyonel gazeteciliğe geçişi 1961'de oldu ve o yılların Artist, Sinema, Ses, Perde gibi magazin, sinema dergilerinde yazıları çıktı. Türkiye basınının hemen hemen her yayınında yazıları yer aldı. Türkiye sinema tarihini aydınlatan binlerce belge, bilgi ve dokümanı arşivledi. Sarı basın kartını mesleğinin 40. yılında alan Özgüç, son olarak Mega Movie, Popüler Tarih ve Milliyet Sanat dergilerinde yazıyordu.
(AÖ)