Kimi akademisyen çok sayıda yazarın kendi uzmanlıkları çerçevesinde sınıf kavramını ele aldığı çalışmalardan oluşan Sınıf İlişkileri adlı kitap Bağlam Yayınları'ndan çıktı.
M. Nedim Süalp, Aslı Güneş ve Z. Tül Akbal Süalp'in yayına hazırladığı kitap sınıf kavramına sosyoloji, iktisat, edebiyat ve sinema gibi disiplinlerin bakış açısından yaklaşıyor, sınıf ilişkilerini ve hareketlerini bir kez daha tartışmaya açıyor.
Kitabın alt başlığında sorduğu "sınıf ilişkileri sureti soldurulmuş bir resim mi" sorusu aslında kitabın varlık nedenini de ortaya koyuyor. Sınıf ilişkilerini toplumsal kültürün ve hayatın her alanında görünür kılıyor.
Günümüzde sınıf kavramı ne ifade ediyor; "ikame etmek için kullanılan kavramlar (öteki, tabaka, kimlik, vs) sınıf kavramının yerini doldurdu mu"; edebiyatta, sinemada, genel olarak kültürde sınıf temsilleri nedir; Türkiye'nin modernleşme deneyimi sınıfsal çatışmaları nasıl etkiledi gibi sorulardan yola çıkan Sınıf İlişkileri, iktisattan sinemaya uzanan bir yelpazede tartışarak ilerleyen bir çalışma.
Gülnur Acar Savran'ın "Öz"lerin Reddinden Sınıf Politikasının Reddine; Seray Genç'in Sinemada İşçi ve İşçi Görünümlerine Dair; A. Ömer Türkeş'in İşçi Romanları Neden Yazılmadı, Neden Hâlâ Yazılmıyor; Kaya Özkaracalar'ın Korku sinemasında Sınıfsal Metaforlar; Aslı Kayhan'ın Müziğin ve Kültürün Sınıfsal Güzergahlarını İzlemek; Meltem Erinçmen Kânoğlu'nun Çocuk Edebiyatı Üzerinden "Sınıf" Olgusunun Meşrulaştırılması; Taner Timur'un Toplumsal Sınıflar, Küresel Kapitalizm ve Türkiye kitapta yer alan makalelerin bazıları. Sınıf İlişkileri'nin içinde ayrıca David Harvey ile yapılmış bir söyleşiye de Nedim Süalp'ın çevirisiyle yer veriliyor: Sınıf, Kriz ve Şehir. (YY)
* Sınıf İlişkileri/ Sureti Soldurulmuş Bir Resim mi?, Yayına hazırlayanlar: M. Nedim Süalp, Aslı Güneş ve Z. Tül Akbal Süal, Bağlam Yayınları, Araştırma-İnceleme Dizisi, 436 sayfa, Aralık 2011