Bugünlerde yeni bir internet sitesi, özellikle sanatseverlerin ve film yapımcılarının hayatını kolaştıracak cinsten.
Adı Sinema Adası. Sinema Adası'nın kurucusu sinema meraklısı Esra Güzel ve genç sinemacı kadınlar.
Atölyelerden, iş ilanları, çekmek istediğiniz fil için fon bulmaya kadar geniş bir alanda hizmet veren Sinema Adası’nın kurucusu Güzel’le söyleştik.
Biraz seni ve sinema adasını tanıyalım...
24 yaşındayım. Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun oldum. Genç Sinemacı Kadınlar olarak Sinema Adası’nı yaklaşık 2 yıl önce kurduk ve 1 yıldır da Sinema Atölyeleri yapmaktayız.
Sinema Adası; Sinema-tv endüstrisi başta olmak üzere kültür sanat endüstrisine yönelik bir kariyer portalı olarak hayata geçti.
Sitemizdeki; Teklif Al/Ver butonuyla ihtiyacınız olan herhangi bir hizmet veya ekipmanı kiralamak için Teklif Al sekmesi üzerinden en uygun teklifi alabilirsiniz. Veya herhangi bir hizmet için teklif verebilirsiniz bu sekme üzerinden.
Haberler bölümünde de her gün güncellenen bir sektöre özel haber bölümümüz var. Fonlar, ortak yapım marketleri ve festivaller haberlerini takip edebilirsiniz.
Ayrıca; sinema alanındaki üretim sürecini öğrenmek isteyenleri, alanında uzman isimlerle buluşturarak ''Sinema Atölyeleri'' yapıyoruz.
"Türkiye'de 71 iletişim fakültesi var"
Sinema adası gibi bir oluşum kurmak nasıl aklınıza geldi?
Aslında sinema sektörüne özel bir kariyer portalı kurmak herkesin aklına gelmiştir. Ben de uzun yıllar sinema atölyelerinden eğitim aldım. Fakat o kadar zor bir sektör ki maalesef iş bulmak imkansız hale geliyor. Herkes projelerinde önceki işlerden tanıdığı arkadaşlarına yer veriyor ve yeni insanlara yer vermiyorlar.
Bir araştırma da yaptık. Ona göre; Türkiye’de 71 tane iletişim fakültesi 51 tane de Güzel Sanatlar Fakültesi var. Bu fakültelerden her yıl 10 bin öğrenci mezun olmaktadır.
Bu mezunlar yapım şirketleriyle iletişim köprülerini kuramadıkları ve çalışma imkanı bulamadıkları için sektöre küsüp bambaşka iş arayışlarına girmektedirler..
Teknoloji de bu kadar hızla ilerlerken neden Sinema Sektörü'ne özel bir mobil uygulaması olmasın dedik. (Gülüyor) Bu hayalimizi gerçekleştirmek için de çalışmalarımıza başladık.
Lonca Girişimcilik Merkezi’nde ilk 10 proje arasında kalarak bir hibe desteği aldık. Bu bizi çok heyecanlandırdı, bu yolda devam etmek için güç verdi.
Çok zorlu bir süreç ama emeklerimizin karşılığını aldıkça her şeye değdiğini görüyoruz.
Çocuklar için sinema atölyesi
Sinema adası bugüne kadar ne tür atölyeler ve çalışmalar yaptı?
Sinema Adası bir yıldır birbirinden farklı altı atölye yaptı. Bunları açıklamak gerekirse;
İlk atölyemizi Yönetmen Emin Alper koordinatörlüğünde yaptık. Karma bir Sinema Atölyesi’ydi. 5 farklı hoca ağırladık. Müge Özen(Yapımcı), Meryem Yavuz(Görüntü Yönetmeni), Caner Cindoruk(Oyuncu), Kıvanç Sezer (Yönetmen) vardı.
2. Atölyemizi de Yönetmen Özcan Alper koordinatörlüğünde yaptık. O da karma bir Sinema Atölyesi’ydi. Osman Bayraktaroğlu (Kurgu), Banu Sıvacı (Yönetmen), Emine Yıldırım(Yapımcı), Nergis Öztürk (Oyuncu) vardı.
Karma Sinema Atölyeleri haricinden ‘’Alan Atölyeleri’’de açıyoruz
Oyuncu Haki Biçici Eğitmenliğinde 2 ay süren bir ‘’Oyunculuk Atölyesi’’ yaptık.
Umut Sakallıoğlu Eğitmenliğinde 2 ay süren bir ‘’Kurgu Atölyesi’’ yaptık.
Soner Alper Eğitmenliğinde de 2 ay süren ‘’Yapımcılık Atölyesi ‘’yaptık.
Çocuklar için de bir sinema atölyesi yaptık..
Sinemacı kadınlara ve bağımsız sinemaya öncelik
Katılımcıların sinema adasını tercih etme nedeni ne olabilir?
Sinema’ya dair her türlü etkinliğin olduğu bir Ada olarak hayal ettik Sinema Adası’nı. Atölyelerimizi çok severek ve emek vererek yaptığımız için her bir öğrencimiz bizim için çok değerli. Bu yüzdendir ki atölye sonrasında da irtibatımız her zaman devam ediyor.
Sinema Atölyelerimizin diğer atölyelerden farkı; bağımsız sinemacılara ve sinemacı kadınlara öncelik vermemizdir. Atölyemizde öğrenciler öğrendiklerini uygulama imkanı buluyorlar.
İnteraktif bir çalışma sonucu kısa filmler çekiyorlar ve son ders hocalarımızla birlikte çekilen kısa filmleri izleyip değerlendiriyoruz.
Atölye sonunda öğrencilerin elinde bir veri oluyor. Öğrendiklerini uygulamak onlar için de bizi tercih etme nedeni olabilir.
Kısa Film Festivali projesi
En son Yesım Ustaoğlu'nun da dahil olduğu bir atolye yapıyorsunuz? Nasıl ikna ettiniz?
Yeşim hoca’ya atölye teklifi götürdüğümde daha detaylı bilgi almak için görüşmek istedi. Görüşmemizde ikna oldu.
Buradan da Yeşim Hoca’ya tekrar teşekkür etmek isterim genç sinemacı kadınlara destek verdiği için.
Sinema Adası'nın başka ne gibi projeleri var, olacak?
Aralık Ayında da Pelin Esmerle yeni bir atölye açacağız. Onun hazırlık süreci başlıyor. Sinema Adası olarak bir Kısa Film Festivali projemiz var. Türkiye’de henüz yapılmadı. İlk defa biz yapacağımız için de çok heyecanlıyız.
Şu an çalışma evresindeyiz. Yakında onun da duyurularını yapacağız.
Sanırım bir de sinema veri tabanı oluşturuyordunuz, o ne aşamada?
Sinema Adası web sitemizde her şey tamamlanmak üzere. Son yazılımsal çalışmaları yapıyoruz. Birkaç ay sonra lansman yapmayı düşünüyoruz. Yapım şirketleri ile toplantılarımız devam ediyor..
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Öncelikle röportajınız için çok teşekkür ederim. Sinema Adası daha fikir aşamasındayken dahi bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Soner Alper olmak üzere, sektörde faaliyet gösteren Yapımcı, Yönetmen, oyuncu ve isimlerini şu anda yazamayacağım arkadaşlara teşekkürlerimi iletiyorum. (EMK)