Yeni İnsan Yeni Sinema Dergisi ve Nazım Kültürevi çalışanlarının katılımıyla hazırlanan bildiri, dün kültürevinin Beyoğlu'ndaki merkezinde imzacıların da katılımıyla basına açıklandı.
Bildiride, ABD sinema tekellerinin dağıtım kanallarını ele geçirip, "Kara Şahin Düştü", "Bir Zamanlar Askerdik" gibi filmlerle izleyicileri savaşa hazırladığı, ancak "bu toprakların gerçeğini ve dostluğu anlatan" filmlerden "Büyük Adam Küçük Aşk"ın yasaklandığı belirtildi.
Irak operasyonuna katılmamak için
Türkiye'nin Irak'a yönelik bir ABD operasyonuna katılmasına halk desteği sağlamasını engellemek için "bu filmleri protesto ederek savaş karşıtlığı yapmak" istediklerini söyleyen imzacılar, Türk filmlerinin kaynak ve salon bulamamasını da eleştirdi.
Yeni Sinema dergisi yazarı Mustafa Temiztaş, bildiriyi üniversitelerin sinema kulüpleri de dahil olmak üzere geniş bir kitleye ulaştırmaya çalışacaklarını söyledi. Temiztaş, önemli olanın "sinema izleyicisinin imzasını" almak olduğunu belirtti.
Temiztaş, ABD yönetiminin sinema endüstrisine etkisini de bir örnekle açıkladı:
"11 Eylül sonrasında ABD yönetimi yönetmenlerine kesin emirler verdi. Örneğin, 'Ölümüne Takip' adlı filmdeki teröristler çekim aşamasında 'Libyalı' olarak gösterilirken Kolombiya'ya yapılacak müdahalenin gündeme gelmesiyle filmde de 'Kolombiyalı' oldular."
Beyaz Saray ve Hollywood flörtü
"Sinema emekçileri olarak, insanların beyinlerini kirletmek ve ülkeyi savaşa sokmak isteyenlere söyleyecek sözümüz var" diyen Temiztaş, bildirideki açıklamaların yer aldığı afişleri kültür merkezlerine dağıtacaklarını açıkladı.
Yazar Demirtaş Ceyhun ise, Amerikan kültürünün 1950'li yıllardan bu yana "ülkeye sokulduğunu" belirterek, "Soğuk Savaş döneminden bu yana muhalefet ve aydınlar sinema ve edebiyat tekelleri yoluyla susturuluyor" dedi.
Tiyatro oyuncusu Orhan Aydın ise "Beyaz Saray ve Hollywood filmlerinin flörtünün", halkı savaşın destekçisi olmaya hazırladığını savundu.
Bildiride, "Hollywood endüstrisindeki en çok kirleten, insanlığı savaşa, yalana boyun eğmeye, yalnızlaşmaya ve yabancılaşmaya en çok ikna eden; bunlara prim yaptırarak para kazanan 'iyi filmlerin', sinema ve sanatla alakası olmadığını söylüyoruz" ifadesine yer verildi.
Bildiriyi imzalayanların listesi şöyle:
Yeni İnsan Yeni Sinema Dergisi, Nazım Kültürevi, BEKSAV, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Sinema Birimi çalışanları, İstanbul Üniversitesi Sinema Kulübü, Giovanni Scognamillo (Sinema Yazarı), Şükran Güngör (Tiyatrocu), Engin Ayça (Yönetmen), Gülsen Tuncer (Tiyatrocu), Yeşim Ustaoğlu (Yönetmen), Semir Aslanyürek (Yönetmen), Ahmet Soner (Yönetmen), Aykut Oray (Sinema Oyuncusu), Rekin Teksoy (Sinema Yazarı), Necla Algan (Öğretim Görevlisi), Tül Akbal Süalp (Öğretim Görevlisi), Emin Karaca (Yazar), Orhan İyiler (Edebiyatçı), Sıdıka Su (Ruhi Su Kültür Merkezi Yöneticisi), Orhan Aydın (Tiyatrocu), Jaklin Çelik (Yazar), Sadık Albayrak (Eleştirmen), Nihat Ateş (Şair), Zahit Atam (Sinema Yazarı), Seyit Nezir (Eski Dergisi Genel Yayın Yönetmeni), Demirtaş Ceyhun (Yazar), Aytekin Çakmakçı (Görüntü Yönetmeni), Bedrettin Aykın (Şair-Yazar), Kemal Özer (Şair), Ahmet Akkoca (Karikatürcü). (ÖG/BB)