10. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali törenle açıldı. Tiyatro sanatçıları
Can Gürzap ve
Rutkay Aziz'in birlikte sunduğu açılış töreni, sanatçı
Ferhat Göçer'in seslendirdiği parçalarla başladı. Festival programının tanıtılmasının ardından, Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından soprano
Feryal Türkoğlu ve tenor
Aykut Çınar, piyanist
Duygu İnandık Örnek'in eşliğinde küçük bir konser verdi. Açılış töreni aynı gece TV 8'de yayınlandı.
Festivalin bu yıl ilk kez verdiği Seyirci Ödülleri açılış töreninde sahiplerini buldu. Her yıl festival filmleri ve etkinliklerini ilgiyle takip eden Devlet Tiyatroları sanatçısı Gülgün Kutlu ile Dr. Meltem Altınörs, festivalin ilk Seyirci Ödüllerini aldı.
Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin 2003 yılından beri verdiği Bilge Olgaç Başarı Ödülleri bu yıl sinema ve tiyatronun üç başarılı oyuncusuna verildi. Tiyatroyla başladığı oyunculuk kariyerine sinemada devam eden, 8 binden fazla filmde seslendirme yapan Nevin Akkaya; az sayıda filmde rol alsa da Türkiye sinemasına büyük emek veren tiyatro oyuncusu Samiye Hün; ve karakter oyuncusu olarak yer aldığı pek çok filmde başarılı oyunculuğuyla göz dolduran Güler Ökten bu seneki Bilge Olgaç Başarı Ödülleri'nin sahibi oldular.
Müjde Ar kimdir? Müjde Ar, kadınların sorunlarına duyarlı onlarca film çekti. Birçok sinema oyuncusunun cesaret edemediği zor rolleri üstlenerek Türkiye'de kadın meselesinin konuşulmasının zeminini oluşturmaya önemli bir katkıda bulundu.En önemlisi, mesleki kariyerinin ve siyasi etkinliklerinin önyargılar tabular ve kuruntular tarafından etki altına alınmasına hiç izin vermedi. Ar'ın kadın filmleri arasında ise Aile Kadını (1983, Kartal Tibet), Fahriye Abla (1984), Dağınık Yatak (1984, Atıf Yılmaz), Adı Vasfiye (1985, Atıf Yılmaz), Teyzem (1986, Halit Refiğ), Asiye Nasıl Kurtulur (1986, Atıf Yılmaz), Aaahhh Belinda (1986, Atıf Yılmaz), Asılacak Kadın (1986), Afife Jale (1987, Şahin Kaygun) yeralıyor. Ar'ın, 2002'de Nuriye Akman'a verdiği bir söyleşide 12 Eylül'e dair sözleri şöyle: "12 Eylül'de İzmir Fuarı'nda şarkı söylüyordum. Birdenbire dediler ki, "Fuar muar bitti, hadi evinize". Bahçede çay içerken, aniden tankları gördük. 12 Eylül'ün etkisi çok fazla oldu üzerimde. İşte o asılan gençler, idam cezaları, Özal Türkiye'si, değerlerin hızla yok oluşu, değişimi, aydın düşmanlığı..." Ar, Irak 2005'teki Newroz kutlamalarının ardından gerçekleşen linç girişimlerini kınayan aydınlar bildirgesinde 2005' Haziran'da PKK'ye ve hükümete 'silahlar sussun, çatışmalar dursun' çağrısında bulunan aydın inisiyatifinde yeraldı . Orhan Pamuk davasında yaşananların ardından "Türk Ceza Kanunu'nun 301. ve 305. maddelerinin bir an önce kaldırılmasının ve bu maddelerden açılan davaların durdurulmasını talep ediyoruz" diyen bildiride de onun ismine rastlıyoruz. Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun 2003 yılında yaptığı "Barış ve Adalet istiyoruz!" çağrısında da Müjde Ar'ın imzası var. Müjde Ar, 1954 yılında İstanbul'da doğdu. Bir süre tiyatro oyunculuğu ve mankenlik yaptı. 1974'te ilk kez, TV için çekilen Aşk-ı Memnu adlı dizide oynadı Babacan filmiyle, 1975'te, sinemaya geçti. Müjde Ar'ın aldığı ödüllerden bazıları: İstanbul Film Festivali, Sinema Onur Ödülü (2004). 34. Antalya Film Şenliği, Yaşam Boyu Onur Ödülü (1997). 30. Antalya Film Şenliği, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (1993). |
|
İlki 6. festivalde verilen Uçan Süpürge Onur Ödülü ise bu yıl Müjde Ar'ın oldu. Oyunculuğuyla kadın sorunlarını görünür kılan, özellikle 1980 sonrasında rol aldığı filmlerle Türk sinemasındaki kadın temsilinin değişmesini sağlayan ve böylelikle kadın imgesini dönüştüren, sinemada kadın kimliğini özgürleştiren ve kadın cinselliğine farklı bir bakış açısı getiren, kadın filmlerinin unutulmaz oyuncusu Müjde Ar'a ödülünü eşi Ercan Karakaş verdi.
Müjde Ar, ödülünü alırken şu konuşmayı yaptı:
"Değerli dostlar, Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali ülkemizde bir ilk. Türk sinemasında ilkleri sizlerle paylaşan biri olarak hepinizi selamlıyorum.
Sinemamızda kadınların yaşam mücadelelerini, toplum ve aile içinde karşılaştıkları zorlukları yansıtan filmlerde yer almanın onurunu taşıyan bir sanatçı olarak, Uçan Süpürge'nin bana verdiği ödülün mutluluğunu yaşıyorum bu akşam.
Ülkemizde kadın hareketi birçok dönemde gündem belirleyici oldu. İçinde yaşadığımız günlerde de çağdaş kadın hareketi olarak siyasi ve toplumsal yaşama damgasını vurdu. Kadınlarımız bir kez daha yarınlar adına umut çiçekleri açtırdı. Onlardan biri olarak, yaşanır, barışçıl ve eşitlikçi bir dünya yaratmanın ellerimizde olduğuna inanıyorum. Bir sinema oyuncusu ve emekçisi olarak da Uçan Süpürge'nin var ettiği bu uluslararası festivalden ülkemiz ve dünya kadınlarına içten dayanışma duygularımı ve sevgilerimi gönderiyorum.
Bu ödülü, tüm zorluklara, kuşatılmışlıklara karşın, yaşamın her alanında fırtınalar estiren kadınlar adına alıyor ve Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'ni yıllardır başarıyla organize eden Uçan Süpürge ekibini kucaklayarak hepinizi saygıyla selamlıyorum." (SD/EÜ)