*Fotoğraf: Vecih Cuzdan/bianet-Hatay/Defne
6 Şubat Maraş depremlerinde en büyük yıkımın yaşandığı Hatay, kemirgen ve sinek istilasına uğradı.
Enkazların kaldırılmadığı, alt yapının çöktüğü, temizlik sorunlarının yaşandığı kentte; böcek/kemirgen üreme alanı sayısı 120 binden 1 milyonun üzerine çıktı.
Halk sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşan soruna dair bianet’e konuşan Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, “bir an önce müdahale edilmezse tifo, sıtma gibi birçok salgın hastalık yaşanacağını” söyledi:
“İshal vakaları çok artmaya başladı. Salgın boyutunda olmasa da tifo şikâyetleriyle karşılaşıyoruz.
"Suriyeli mültecilerin kaldığı Sadakataşı çadır kentinde bir yetişkinde kızamık vakası görüldü. Hatay’da bir an önce önlem alınmazsa salgın hastalıklardan ölümler yaşanacak.”
"Hâlâ kaldırılmayan enkazlar var"
Yılmaz, kentte; fare, sıçan gibi birçok kemirgen türlerinin olduğunu belirtti: “Depremde hasar alan ama yıkılmayan binalar ve hâlâ kaldırılmayan enkazlar var. Enkazların yarısı duruyor, kaldırılmadı.
“Enkazların ve yıkılmayan evlerin içindeki birikintiler milyonlarca sineğin üremesine sebep olacak ortama zemin hazırladı, kemirgenlerin, böcek türlerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu noktalarda ilaçlama da yapılamadı.”
"Salmonella yayabiliyorlar"
Çadırlarda kemirgen ısırmalarına rastlandığını söyleyen Yılmaz, ısırmaların şu an için ciddi bir tehdit oluşturmadığını ifade etti:
“Asıl tehlike bu kemirgenler dışkılarıyla Salmonella yayabiliyorlar ve salmonella da tifoya sebep olabiliyor.
“Ayrıca leptospiroz dediğimiz bir mikroorganizma daha yayıyorlar bu da nadir de olsa böbrek yetmezliği gibi birçok hastalığa yol açıyor.”
"Merkezden bütçe ve personel aktarılmalı"
Konuyla ilgili yetkililerle de görüşmeler yaptıklarını belirten Yılmaz, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları görüşmeyi aktardı:
“Belediye deprem öncesinde ellerinde 103 araç olduğunu ancak şu an 65 araç kaldığını söyledi. Şu an milyonlarca odak var ve 65 araçla 15 ilçede bu durumla mücadele etme şansları yok.
“Yeni araç alma durumları da yok. Şu an larva alanları günlük ilaçlanıyor ama yeterli değil. Özellikle yüksek yerlerdeki ağır hasarlı evlerin odaklarına ulaşamıyorlar.
“Merkezi otoritenin buraya ciddi bir bütçe ve personel aktarması gerekiyor. Diğer belediyelerin de bu açığı kapatması gerekiyor. Araç ve personel sayısının şu an en az iki katına çıkarılması gerekiyor ki, bunun kısmen de olsa önüne geçilebilsin.
“Kemirgenler sadece insana değil, elektrik hatlarına, su sistemlerine zarar verebilirler yani sağlığın yanı sıra başka birçok soruna da yol açabilirler.”
"Kent sinek istilası altında"
Hatay Halkevleri Başkanı Özlem Mansuroğlu da, “kentin sinek istilası altında olduğunu” vurguladı Mansuroğlu, kentte ilaçlama yapılsa da yeterli olmadığı belirtti:
“Sinekler, yılanlar ve farelerle birlikte yaşıyoruz, sinekten göz gözü görmediği günler oluyor. Dışarı çıktığımızda ağzımıza burnumuza giriyorlar. Bir de fare ve başka kemirgenler var, yılanlar çıkmaya başladı. Çadırlarda hamam böceği şeklinde haşereler var.
“Fare gibi uyuşturup ısıran bazı böcekler çıktı, geçtiğimiz gün bir çocuğun kulağından böyle bir böcek çıkardık. Büyükşehir belediyesi ilaçlama yapıyor ama yeterli değil, bazen günde iki kez yapılıyor bazı günler hiç yapılmıyor.”
Mansuroğlu, ayrıca şebeke suyuna ulaşmakta da sıkıntı yaşadıklarını ve hijyenden kaynaklı sağlık sorunları yaşandığını söyledi.
Sağlık Bakanlığından yanıt yok
Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kolu birimini aradık ancak bilgi alamadık.
Büyükşehir destek istiyor
Ulaştığımız Hatay Belediyesi ise; konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yaptıklarını belirtti.
Belediye, 2 Haziran’da “Haşere ve Vektörle mücadele” çalışmalarının yürütülmesi konusunda Hatay Valiliği’ne ve 15 ilçe belediyesine bir yazı gönderdi.
HBB Genel Sekreteri Nihat Tazeaslan imzalı yazıda; belediyenin ilaçlama çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi ve “Maalesef bu şekilde 65 araç değil 3 yüz araç ile bile çok zor olur, ilçelerin mutlaka ilaçlama yapması gerekiyor" denildi. Açıklamada, ilaçlama hizmetlerinde temel görev sorumlukların büyükşehir belediyesinde olduğu ancak ihtiyaç duyması halinde ilçe belediyelerinin de bu hizmeti büyükşehir belediyesi ile koordineli bir şekilde yapılabileceğine dikkat çekildi.
Defne Belediyesi: Bizim işimiz değil
Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel de ilaçlama çalışmasının ilçe belediyelerinin değil, büyükşehir belediyesinin görevi olduğunu söyledi. Ancak kendilerinin de destek amaçlı ilaçlama yaptıklarını aktardı.
Hatay Valiliği: İlaçlama yapılıyor
Aradığımız Hatay Valiliği de bianet'e yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "çok yakın bir zamanda 15 aracın kiralandığı ve takviye personellerle ilaçlamanın sürdüğü" belirtildi. Açıklamada ihtiyaç durumunda yeniden araç kiralaması yapılacağı ifade edildi.
"Hatay il genelinde 10 belediyenin desteği ile toplam 84 araç ve 200 personel ile çalışmalara devam edilmektedir.
İlaçlama ekibimizin yapmış olduğu faaliyetler;
- İl genelinde 593 noktaya ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışması yapılmaktadır. Ek olarak günlük gelen ihbarlar doğrultusunda ekipler lokasyonlara yönlendirilmektedir.
- Merkezdeki tüm çadır ve konteyner kent çevresine yılan ve haşereyi uzaklaştırmak amacıyla kükürt ve naftalin; dezenfeksiyon uygulaması için sırt pompası, çamaşır suyu ve kireç; uçkunlarla mücadele etmek için çadır ve konteyner içine Sağlık Bakanlığı onaylı konsantre sinek ilacı dağıtımı gerçekleştirilmiş olup kent çevresine düzenli aralıklarla ULV uygulaması gerçekleşmektedir.
- Tehlikeli olmayan ancak yanlış kullanımında tehlike arz edebilecek olan ilaçlar ekipler aracılığıyla, tehlikeli olmayan ilaçlar ise birebirde kullanılmak üzere dağıtılmıştır."
(RT)