"Van'dan Kayseri'ye nasıl giderim bilmiyorum. Üniversite sınavına giremezsem bir yılım boşa geçmiş olacak."
Van'ın Bostancı Beldesi'nde oturan 21 yaşındaki Umut Hakan Ekinci, Yükseköğretim Kurumu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) başka bir ilde sınava girmesine karar verdiği öğrencilerden biri.
ÖSYM Van, Mardin, Şırnak ve Hakkâri'de "Derslik sayısının yetersiz olmasını" gerekçe göstererek, pazar günü yapılacak Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrencilere başka illeri adres gösterdi. Uygulama nedeniyle bu üç kentteki öğrenciler Erzurum, Elazığ, Erzincan, Malatya, Tokat ve Sivas'ta; kimi Türkiye'nin öbür ucu Edirne'de, bazıları ise Kıbrıs'taki okullarda sınava girecek.
"Ne yapacağımı bilmiyorum"
Kayseri'de sınava girmesi istenen Ekinci, bianet'e, ÖSYM'nin kararına itiraz ettiğini anlattı:
"İtiraz dilekçeme sıra yerleri açıklandığı gerekçesiyle ret yanıtı geldi; değişiklik yapmak mümkün değilmiş. Valiye başvurduk, ondan da olumsuz yanıt geldi. Kayseri'ye gidebilecek miyim bilmiyorum ama mecburum."
"Valilik yardım etmedi"
Öğrencinin annesi Remziye Ekinci ise eşinin vefat ettiğini, valilikten aldığı aylık 350 lira ile üç çocuğunu okuttuğunu anlattı:
"Aylık yardımın 150 lirasını, her ay dershaneye veriyorum. Şimdi oğlumu Kayseri'ye nasıl göndereceğim? Maddi durumunuz uygun olsa göndereyim ama bu halde çok zor. Valiliğe müracaat ettim. 'Sosyal yardım alıyorsunuz' diyerek geri gönderdiler; çok kızdım, çok da üzgünüm."
Kız öğrenciler için durum daha zor
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim - Sen) Van Şube Başkanı Lezgin Botan da tepkili.
"Kız öğrencilerin durumu daha zor. Bazı aileler kızlarını okutması için zor ikna edilmişti, şimdi devlet 'sınav için başka bir şehre gönder' diyor, kızların aileleri de göndermek istemiyor. Kaç gündür dershaneleri dolaşıp ailelerle konuşuyoruz, ikna etmeye çalışıyoruz."
Aileler geri gönderildi
Öğrencilerin çoğunun ailesinin maddi durumunun, çocuklarını başka kentlere göndermeye uygun olmadığını anlatan Botan, devam etti:
"Vali medyaya 'Çocuklara yardım edeceğiz' dedi; uygulama tam tersi. Valiliğe başvuran ailelerde, önceden Sosyal Dayanışma ve Yardım Fonu'na kayıtlı olma şartı aranmış. Yardım isteyen aileler, geri gönderilmiş."
Ayrımcılık yapılıyor
Eğitim - Sen Van Şubesi dün yaptığı açıklamada, profesör İlber Ortaylı'nın bir televizyon programında ''Doğu ve Güneydoğu illerindeki öğrencilerin hak etmeden kopya çekerek güzide üniversitelerimize yerleşmekte ve bize zarar vermektedirler'' sözlerinin bu uygulamaya neden olduğunu öne sürdü.
Açıklamayı yapan Botan "Van'da bırakın toplu kopya çekme olayını, bireysel kopya vakası bile yaşanmadı" diyerek, şöyle devam etti:
"Ortaylı bu beyanatla ilin valisinden tutun konuyla ilgili bütün yetkilileri de suçlamış oldu; kopyaya izin verip suç mu işledik? Öğrencileri ve görevlileri zan altında bırakıldı. Suçlamanın muhatapları neden susuyor hiç anlamıyorum. Bu suçlama sonrası yapılan uygulama, ayrımcılık ve çok büyük haksızlıktır." (SP)