Bakanay, aileleri çocuklarından yüksek performans bekleyip onların kaygılarını artırmamaları konusunda uyardı.
"Öğrenilmiş bilgileri pekiştirmek yararlı olur"
Bakanay "Son anda telaşla öğrenilmeye çalışılacak bilgilerin kalıcı ve sağlıklı olma ihtimalleri oldukça düşüktür. Yeni bilgiler öğrenmektense öğrenilmiş olanları pekiştirme yönelik çalışmalar yapmak yararlı olabilir" dedi.
Sınava birkaç gün kaldığında yoğun çalışma temposunu sonlandırmak, sakin bir şekilde duygusal olarak sınava hazır hale gelmenin önemine değinen Bakanay,
ailelerin sınavı hayat başarısı için tek yol olarak görmemeleri gerektiğini vurguladı.
"Sınav yerini görün gerekli evraklarınızı hazırlayın"
Sınav kaygısıyla başetmek için adayların "hiç heyecanlanmayacağım" demek yerine kaygıya neden olan duygu ve düşünceleri anlamalarını öneren Bakanay sınav öncesine dair şunları söyledi:
* Sınava hazırlanmak için gerekli çabayı gösterdiğine inanmak sınavdaki kaygıyı azaltır. Tam tersi yetersizlik duygusu paniği arttırır, başarıyı olumsuz etkiler.
* Sınav öncesinde ya da sırasında heyecanın arttığını fark ettiğinde rahatlama egzersizleriyle gevşemeye çalışmak etkili olabilir.
* Sınav yerini önceden görmek, sınav için gerekli evrakları ve ihtiyaçları eksiksiz olarak önceden hazırlamak gereksiz telaş yaşanmasına engel olabilir.
Sınav sırasında neler yapılabilir?
* Zamanı etkili bir şekilde kullanmaya çalışın, zor bir soru için planladığınızdan daha uzun bir süreyi kullanmamaya özen gösterin.
* Sorulardaki altı çizili, koyu renkli ya da olumsuz ifade ile yazılmış yönergelere dikkat edin.
* Bulduğunuz cevapları biriktirmeden dikkatli bir şekilde acele etmeden cevap anahtarına geçirin.
* Soruları ve seçenekleri sonuna kadar okuyun.
* Kaygınızın yükseldiğini fark ettiğinizde bunu kabul edin, engellemeye çalışmak kaygıyı arttıracaktır. Bir miktar kaygı başarı için gereklidir. (EK/NZ)