Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) yeni genel sekreteri Emirali Şimşek "KESK güç kaybetmiyor, bu dönemsel bir durumdur" dedi.
Hürriyet'in dün (6 Temmuz) yayımladığı “Sendikalı memur 930 bini aştı” başlıklı haberde KESK'in güç kaybettiği ve üye sayısına bakıldığında Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) ve Memur Sendikaları Konfederasyonu'nun (Memur-Sen) gerisinde yer aldığı yazıldı.
Habere göre en fazla üye sayısı Kamu-Sen'de. 357 bin 841 üyesi bulunan Kamu-Sen'i, 314 bin 701 üye ile Memur-Sen, 223 bin 460 üyeyle de KESK izliyor. Geçen yıl KESK'in 231 bin 987, Türkiye Kamu-Sen'in 350 bin 727, Memur-Sen'in ise 249 bin 725 üyesi bulunuyordu.
bianet KESK’in yeni genel sekreteri Şimşek’e bu haberi ve KESK Genel Kuruluna yönelik eleştirileri sordu.
"Biz bu rakamları yargıya götürüyoruz"
"KESK’in güç kaybettiği haberinin hangi kriterler üzerinden değerlendirdiği önemlidir" diyen Şimşek şöyle konuştu:“Salt Çalışma Bakanlığı'nın verdiği veriler üzerinden böyle bir yoruma ulaşma olanağı yoktur. Rakamlar işsiz kayıtları, okuldaki kayıtlar gibi ilişkilerle ortaya çıkan tespitlerdir. Biz şaibeli olduğunu düşündüğümüz bu tespitleri her yetki döneminde yargıya götürüyoruz. Bizim açımızdan çok büyük anlamı olan veriler değil bunlar."
“Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidarda olduğu altı yıl boyunca yapmış olduğu kadrolaşma ve bu kadrolaşmanın okullarda ya da diğer kamu alanındaki iş yerlerinde yarattığı baskı sonucunda, insanlar gerçek iradelerini ortaya koymaktansa yönetime yakın tercihlerde bulunmak durumunda kalıyorlar” diyen Şimşek bunun en açık örneğinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyledi.
“Belediye'ye sözleşmeli olarak alınan çalışanlar önce Memur-Sen’e bağlı sendikaya üye oluyor, daha sonra burada göreve başlıyorlar. Buradan doğru bir değerlendirme yaptığımızda Memur-Sen’in güç topladığını söylemek mümkün değil.”
"Dönemsel bir durum"
"Türkiye’de kamu alanındaki bu ırkçı, gerici kadrolaşma sendikaları da etkiliyor" diyen Şimşek, Eğitimciler Birliği Sendikası’nın (Eğitim Bir Sen) daha önce 18 bin üyesi varken bunun AKP döneminde 120 binlere çıktığını belirtti.KESK’in güç kaybetmediğini, bunun dönemsel bir durum olduğunu söyleyen Şimşek “Örgütsüz ve KESK dışındaki sendikalara üye olan insanların da KESK’in bu alandaki mücadeleyi sürdüren kurum olduğuna dair inançları olduğunu düşünüyorum” dedi.
"İlk kez programda birlik sağlandı"
Daha önce bianet’e konuşan eski Eğitim Sen yöneticilerinden Cem Uzuner ve Sosyalist Emek dergisinin Haziran-Temmuz sayısında Şaziye Köse’nin KESK Genel Kuruluna dair eleştirilerini hatırlattığımız Şimşek’in yorumu şöyle:
“Cem Bey ve Şaziye Hanım değerlendirmelerini hangi kriterler üzerinden yaptılar bilemiyorum. Ancak ilk kez KESK programında bir birlik sağlandı."
KESK yönetim kurulu belirlendi
KESK’in 27-29 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği Genel Kurulda seçilen yönetim kurulunda bugün görev dağılımı yapıldı.
İlk toplantısını 9 Temmuz'da yapacak olan KESK merkez yönetim kurulunda şu isimler yer alıyor:
Genel Başkan: Sami Evren, Genel Sekreter: Emirali Şimşek, Mali Sekreter: İsmail Polat, Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri: Akman Şimşek, Basın Yayın Sekreteri: Hüseyin Gölpunar, Kadın Sekreteri: Songül Morsümbül ve Hukuk-Tis ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri: Adnan Gölpunar. (BÇ/TK)