Gazeteci Metin Göktepe, öldürülüşünün 16. yılında mezarı başında anıldı. Annesi Fadime Göktepe, saygı duruşunun ardından yaptığı konuşmada, "Metin'ler ölmez, şimdi tutuklu gazeteciler, buradakiler, hepiniz birer Metin'siniz" dedi.
Anma öncesi Esenler Kemer Mezarlığı'na yapılan yürüyüşte, "Özgür basın susturulamaz", "İnadına hepimiz birer Metin'iz", "Gözaltılar, tutuklamalar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.
Göktepe'nin çalıştığı Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, gazetecilerin ve basın özgürlüğünün üzerindeki baskıların arttığını söyledi ve 100 civarında gazetecinin hapishanede olduğunun altını çizdi. Sözlerini, "Şimdi daha çok Metin olma zamanı" diye tamamladı.
Toplumsal Bellek Platformu'ndan Canan Kaftancıoğlu da "Sevgili Metin sana güzel haberler vermek isterdik ama son bir yıl çok zor geçti. Aile bireylerini faili meçhul cinayetlere kurban vermiş bir platformun üyesi olarak, Göktepe ve benzeri cinayetlerin insanlığa karşı işlenmiş suçlar olduğunu ve zamanaşımının bu suçlarda geçersiz olduğunu bir kez daha tekrarlıyoruz. Bu suçların tetikçilerinin değil gerçek faillerinin ortaya çıkmasını istiyoruz" dedi.
Van'da 9 Kasım'da meydana gelen ikinci depremde Bayram Otel'in enkazı altında kalarak görev başında hayatını kaybeden gazeteciler Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz başta olmak üzere Hrant Dink ve Uğur Mumcu gibi öldürülen ve OdaTV davasından tutuklu bulunan ve Göktepe'nin yakın arkadaşı olan Ahmet Şık gibi tutuklu gazeteciler de törende anıldı.
Nazım Alpman törende yaptığı konuşmada, "Yabancılarla konuştuğum zaman bana şunu soruyorlar: Bu kadar kötü şeyle nasıl baş ediyorsunuz, nasıl tahammül ediyorsunuz? Bizim belirli direniş noktalarımız var. Metin de bizim direniş noktalarımızdan biridir" dedi.
Göktepe'nin Evrensel gazetesinden iş arkadaşları, Toplumsal Bellek Platformu üyeleri, gazeteci Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu Şık, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve parti üyeleri, Ahmet ve Nedim'in Gazeteci Arkadaşları (ANGA) üyeleri, gazeteci Nail Güreli'nin katıldığı tören, mezara karanfil bırakılarak sona erdi.
Katilleri affa uğradı
Ümraniye Cezaevi'nde öldürülen iki tutuklunun cenaze törenini izlerken Alibeyköy'de bir polis barikatında engellenmesine itiraz ettiği için gözaltına alınan Göktepe, 8 Ocak 1996'da Eyüp Kapalı Spor Salonu'nda gördüğü işkence sonucu yaşamını yitirmişti.
İstanbul'dan Aydın'a, oradan da "güvenlik" gerekçesiyle Afyon'a taşınan Göktepe Davası, 28 Eylül 2000'de beş polis memuruna "kastı aşan insan öldürmek" ve "faili belli olmayacak şekilde insan öldürmek" suçlarından verilen 7'şer yıl 6'şar ay hapis cezasının onanmasıyla bitti. Diğer polis memuruna ise Yargıtay'ın kararı bozmasından sonra 20 ay hapis ve beş ay kamu hizmetlerden uzaklaştırma cezası verildi.
Mahkum polislerin cezalarının tamamlamalarına 19 Aralık 2000'de yürürlüğe giren Şartlı Tahliye ve Ceza Erteleme Yasası engel oldu. (AS)