Silopi Çevre Platformu, Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş tarafından işletilen termik santralden daha fazla zehirlenmek istemedikleri talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) başvurdu.
Platform yazılı başvurusunda Meclis'e Anayasanın 17/1. ve 56. maddelerini hatırlatıyor:
“.. Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir..”
“Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.”
Termik santralin bulunduğu yörede yaşayanların pek çok ciddi sağlık sorunları yaşadığının, Termik santral faaliyete başladıktan sonra santralin bulunduğu yörede kanser başta olmak üzere ölümcül hastalıklara yakalananların sayısının yükseldiğinin ifade edildiği başvuruda Platform "Sakat doğumların sayısı arttı. Tarım alanları kullanılamaz hale geldi ve ürün verimi azaldı" deniyor.
Platform Şırnak İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi’ne bağlı İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun termik santralin zararları nedeniyle almış olduğu çevre ve insan sağlığını koruyan kararların görmezden gelindiği bilgisini veriyor.
Şırnak Barosu, Ziraat Odası, Dives, Şoförler Cemiyeti, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SSYD) Başkanlığı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Silopi Temsilciliği, SENYADAR, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel Sen) Silopi Temsilciliği, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Silopi Temsilciliği, Silopi Eğitim Kültür Derneği, Haber Sen Silopi Temsilciliği, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş, Camiler Derneği, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Silopi İlçe Başkanlığı'nın oluşturduğu platform "Mevcut termik santralin zararları ortadayken bölgemizde ikinci bir termik santralin kurulma çalışmalarına başlanmasına kesinlikle karşı çıkıyoruz" diyerek topladıkları 20 bin imzayı Meclis'e sundular. (EZÖ/GG)