Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve Hürriyet gazetesi aleyhinde açtığı davada Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi, dava konusu "şıllık" kelimesinin sözlük ve argo anlamının Türk Dil Kurumu'ndan (TDK) sorulmasına karar verdi.
Mahkeme, 19 Aralık 2008 tarihinde yayımlanan haber nedeniyle Gökçek'in 30 Mart'ta açtığı 50 bin TL'lik tazminat davasını dün (14 Mayıs) görmeye başladı. Duruşmada Fırat, avukatı Hayri Haköver aracılığıyla mahkemeye sunduğu dilekçede, "Bu beyanın kötü anlamda kullanıldığı nereden bellidir?" diye sordu.
"Özel sohbet, hakaret kastı olamaz"
"İddiaları kabul etmemekle beraber, bu sözleri söylemiş olsam dahi, bu sözlerin özel bir sohbet sırasında söylendiği anlaşılmaktadır. Bir hakaret kastı olduğu söylenemez, iddiaları kabul etmiyorum. Başkası tarafından özel bir sohbetten, bilgi ve rızam dışında aktarılan, bir ya da birkaç sözden dolayı kişilik haklarına bir saldırı olduğu kabul edilemez. Diğer yandan 'şıllık' kelimesinin birden fazla anlamı vardır. Örneğin 'İçine şıl konan şişe, yöresel bir tatlı' anlamına da gelmektedir."
"Süre aşıldı, dava düşmeli"
Haköver, haberin yayımlandığı tarihten itibaren dava açma süresinin iki ay olduğunu, oysa davanın 30 Mart 2009 tarihli dilekçeyle açıldığını ifade ederek, "Haberle davanın açılma tarihi arasında geçen zaman dikkat çekici ve düşündürücüdür. Dava reddedilmeli. Açılan davanın ahlaki olduğu söylenemez. Madem hakaret vardı, neden seçimlerden önce dava açmadı?" dedi.
Gökçek ise dilekçesinde, "Şıllık sözcüğü 'hafif meşrep kadın, aşırı boyanmış, yosma' anlamındadır. TDK Türkçe Sözlüğü'nde 'şıllık aşırı ve bayağı biçimde süslenmiş boyanmış kadın'a verilen ad olarak tanımlanır. Görüldüğü üzere, Dengir, sövmüştür, suç işlemiştir" demişti.
Hürriyet gazetesi, "Şıllık" adında Şanlıurfa mutfağında "hamuruna süt, yumurta, un ve fıstık içi konulup, şerbet ile sunulan Şanlıurfa yöresine özgü bir yöresel bir tatlı" bulunduğunu yazdı ve tarifine de yer verdi. (EÖ)