Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Avukat Veli Böke, Silivri’de dün (9 Ocak) yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısında köylüleri azarlayan görevlinin açığa alındığını duyurdu.
İstanbul Çevre Yönetimi San. Ve Tic. A.Ş.’nin (İSTAÇ) Silivri, Seymen Köyünde yapmak istediği tehlikeli katı atık tesisi projesi için ÇED toplantısı Seymen Köy Kahvehanesinde gerçekleştirildi.
Toplantıyı yöneten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlisi köylülere söz hakkı vermeyerek "Nerede olduğunuzu unutmayın" diye konuştu. "Asıl siz nerede olduğunuzu unutmayın. Burası bizim" diyerek karşı çıkan köylülere Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar destek verdi ve görevli kadına tepki gösterdi.
Işıklar: Devletin memuru varsa burada devleti var eden halk var
“Söylem biçiminden dolayı hanımefendinin konuşmasını doğru bulmuyorum. Devletin memuru varsa, burada devleti var eden halk var! Önce bir kere saygılı olacaksınız söylem biçiminiz yanlış, böyle bir söylem biçimi yok.
“Siz bir kere bu söylem biçimi ile toplantıya başlarken yanlış yaptınız. Ben size esas yanlışı temelden söyleyeyim, burada kimsenin atık tesisi yapılacağından haberi yok. Görüşü alınacak kurumlar içerisinde belediye yok. Bize kimse saat kaç diye bile sormamış.
“Muhtarlığımıza sadece toplantının yapılacağı gün ve saatin bildirilmesi dışında hiçbir bilgi yok, biz kendi imkanlarımızla bakanlığının sitesinden bizzat arayarak tesisin yerini, içeriği öğrenmiş bulunuyoruz.
“Burası sizin çöplüğünüz değil”
“Burada eylem yapılmasının insanların bu kadar sabırlı gözükmesini bile anlayışla karşılamanız lazım. Fikri alınacak kurumlar içerisinde belediye yok, köyün muhtarı yok. Bu toplantı, bu şekilde burada yapılamaz çünkü belediyeyi sayıp bir tebligat bile göndermediniz. Burası sizin çöplüğünüz değil.
* Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar
“Halkımızın duyarlılığını görüyorsunuz, biz bölgemizin birinci sınıf tarım arazisi olduğunu ve buradaki doğal zenginliğimizin mahvedilmesinin önüne geçmek istiyoruz, bunu korumak istiyoruz.
“Tarım sit alanı olacak bölgede atık tesisi yapılır mı?”
“Sadece İstanbul’un değil, bütün illerin tehlikeli atıklarının burada bertaraf edilmesi planlanıyor. Mutlaka hayatın bir gerçeği böyle bir tesisin ihtiyacını karşılayabilecek yerler olmalı ama burası değil. Çünkü burası birinci sınıf tarım arazisi, bunun fizibilitesi de yapıldı.
“Kent ve kent çevresi tarım konusunda Türkiye’nin ilk örneği burası ve Tarım Sit Alanı Kanunu çıkalı daha iki ay oldu. Aromatik bitki yetiştiriciliğinin mevzuatının uygulandığı yer burası. Tarım sit alanı, organize tarım bölgeleri kurulacak alan olarak bu topraklar yeni belirlendi, kanun yeni çıktı.
“Türkiye’nin bütün illerinin tehlikeli atıklarını bertaraf edileceği yer, Tarım Sit Alanı ilan edilmek üzere olan bir bölge olan ilçemiz mi olmalıydı? Bu kadar talihsiz yer seçimi olabilir mi?
“Halkımız bu toprağı korumaya çalışıyor”
“Bu ÇED toplantısının amacı bilgi edindirmek, halkın görüşünü almaktır. Vatandaşımızın tepkisi doğaldır, bu toprakları korumak öyle kolay değil. Halkımız bu toprağı tarımla korumaya çalışıyor, onun için hassas davranıyor.
“Yetkililerin bu tutumunu kınıyoruz. Maalesef bu toplantı amacına ulaşmış değil, biz bu tepkiyi kararlı bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz. Türkiye’ye sesimizi duyuracağız.” (TP)