Silivri L Tipi Hapishanesi’nde 1,5 aydır tutuklu bulunan Asaf Eşgünoğlu, tüberküloz şüphesi nedeniyle tek kişilik hücreye alınınca durumu daha da ağırlaştı.
Eşgünoğlu 21 Haziran’da gizli tanık ifadesine dayanılarak örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklanarak gönderildiği Silivri Cezaevinde kan kusmaya başlayınca doktorla görüşmek istedi. Ancak bunun yerine tek kişilik hücreye konuldu.
Avukatı Ebru Timtik’e çektiği 21 Temmuz tarihli faksta, “arkadaşlarından ayrılıp götürüldüğü tek kişilik hücrenin çok pis olduğunu, hastalığının ağırlaştığını” yazdı.
Eşgünoğlu, Berkin Elvan soruşturmasında da görgü tanığı olarak yer alıyordu.
Erol Zavar’a hücre cezası
Fırat Haber Ajansı’ndan (ANF) Özgür Aydın’ın haberine göre, Sincan 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde hükümlü bulunan ağır hasta hükümlü Erol Zavar’a 2 aylık hücre cezası verildi.
Hücre cezası bittiği gün arkadaşının yanında ağır bir enfeksiyonu geçiren Zavar, baygın halde hastaneye kaldırıldı.
Zavar, gönderdiği mektubunda yaşananları şu şekilde aktardı:
“Hücre cezasına uygun olup olmadığımıza karar vermek için kurul raporu istiyorlar. Hastane kurulu bana bunca hastalığıma rağmen ‘Hücrede tek başına kalabilir’ raporu verdi. Hastane kurulları, rutin bürokratik iş yapıyor. Kurul kararları bir tıp kararı değil; idareye göre verilmiş bir karar oluyor. Hekimler idari görevli gibi davranıyorlar, verdikleri kararlar da genelde siyasi oluyor.”
“Bu tür raporların verilmesi günlük yaşamlarımızda hayati tehlike oluşturabiliyor. Bu karardan dolayı ben de aldığım iki aylık hücre cezasını yeni bitirdim. Sonrasın da ağır bir enfeksiyon hastalığı geçirdim. Eğer bu hastalığı hücrede yalnızken geçirseydim zile dahi basacak halim kalmadığından sonucu çok kötü olabilirdi.”
Erol Zavar kimdir? |
47 yaşında ve iki çocuk babası olan Zavar, “Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla, 2001 yılında eski Türk Ceza Kanunu’nun 146/1 maddesi uyarınca müebbet hapse mahkum olmuştu. İlk şiir kitabı 2006’da yayınlanan Zavar, bir dönem aylık “Odak” siyasi dergisinin sahiplik ve yazı işleri müdürlüğünü yaptı. İlk kez 1999 yılında Mesane Kanseri tanısıyla TUR-T ameliyatı geçirmiş olan Zavar'ın stresli ortamlardan kaçınması ve üç aylık periyodlar halinde sistoskopi yaptırması istenmişti. Hücre tipi olarak adlandırılan cezaevlerinde kalırken, sistoskopi cihazı olmadığı veya bu tetkike ihtiyacı olmadığı gerekçeleriyle tedavisi aksayan Zavar, F Tipi Cezaevi koşullarında migren krizleri ve astım nöbetleri geçiriyor. Zavar, dört yıl içerisinde toplam 22 kez ameliyat oldu. |
İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre Türkiye cezaevlerinde 282’si ağır olmak üzere toplam 721 hasta mahpus bulunuyor. (AS)