"Binlerce işçi çaresiz ölümü bekliyor"
İstanbul Ahali'den Çiğdem Bayrak, "çalışma şartları düzelen atölyelere rağmen silikozis hastalığına yakalanan binlerce işçinin, çalışamadıkları ve sağlık güvencesinden yoksun oldukları için çaresiz bir şekilde ölümü beklediklerini" söyledi.
Ardından taşlanmış kot giyen insanlara, taşlama yapan işçilerin durumunu sordukları sokak röportajının yer aldığı bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
"100 YTL'ye çalıştım"
Yaklaşık 80 kişinin katıldığı panel, kot taşlama işçisi Mehmet Bekir Başak'ın konuşmasıyla başladı.
Yedi yıl Merteks firmasında çalışan Başak, Arena programıyla silikozis hastalığından haberdar olduğunu ve doktora gidince hasta olduğunu öğrendiğini anlattı. İki buçuk yıl kot taşlama yapan Hazma Gültekin ise, sigortasız, 100 YTL'ye çalıştığını, şimdiki kabin sisteminin eski sisteme göre daha iyi olduğunu, eski sistemle çalışan tüm arkadaşlarının silikozis hastası olduğunu söyledi.
"Silikozisin tedavisi yok"
Dr. Figen Arslan, hastalığın, solunan tozların akciğerde kristalleşerek sertleşmesiyle oluştuğunu ve bir süre sonra nefes almayı engellediğini söyledi. Kullanılan bez maskelerin tozun solunmasını önlemediğini belirten Arslan, iş bırakılsa da hastalığın ilerlediğini ve tedavisinin olmadığını vurguladı.
KTİD'den Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, bugüne kadar yaklaşık 10 bin kişinin kot taşlamada çalıştığını ve hiç şikayeti olmayanlar, teşhis konulmayanlar dahil en az 5 bin işçinin silikozis hastası olduğunu belirtti:
"İstanbul ve Ankara'da bulunan Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde hastalığın teyid edilmesi lazım ancak işçiler sigortasız, Yeşil Kartı yok ve birçoğu da köyüne dönmüş durumda. Yol parası ya da muayene parası yok. Bu insanlara ücretsiz sağlık hizmeti verilmeli ve sorumlular maddi-manevi tazminat ödemeli."
"Belediye, Bakanlık ve işveren ceza sorumluluğu taşıyor"
9 Eylül Salı günü Bakırköy Savcılığı'na 40'a yakın işçi adına suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen avukat Özlem Ayata, KTİD olarak 60 işçinin hizmet tespit davasını başlattıklarını söyledi:
"Hala kaçak, ruhsatsız çalışan atölyeler var. Belediyeler ruhsatsız çalışmaya izin verdiği için, Çalışma Bakanlığı teftişte bulunmadığı için ve işverenler gerekli önlemleri almadığı için ceza sorumluluğu taşıyor."
Panele sonlarına doğru, altı yıllık kot taşlama işçisi ve silikozis hastası Gazi Polat da katıldı. Soru-cevap bölümüyle devam eden panel, 9 Eylül Salı günü saat 11.00'de, Bakırköy Adliyesi önünde yapılacak açıklamaya destek çağrısıyla son buldu.(CU/EÜ)