Şili Yüksek Mahkemesi, askeri cunta döneminde 12 genç muhalifin öldürülmesindeki rolü nedeniyle, ömür boyu hapse mahkum olan eski general Hugo Salas Wenzel'in cezasını onadı.
Brezilya, 1964-1985 arasındaki yıllık askeri diktatörlük döneminde yaşananların ayrıntılarını ilk kez resmi bir belgede toplayarak yayımladı.
Şili'de darbeci bir generale ilk kez ömür boyu hapis cezası
Wenzel, Şili'de 1973-1990 yılları arasında yaşanan insan hakları ihlalleri nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ilk üst düzey askeri lider.
Wenzel, askeri cunta döneminde, şimdi ortadan kaldırılmış olan istihbarat kurumu, Ulusal Enformasyon Merkezi'nin yöneticisiydi.
Mahkeme, Wenzel'in Haziran 1987'deki "Arnavutluk Operasyonu" olarak adlandırılan yargısız infazlar serisinin başlıca organizatörlerinden biri olduğuna hükmetti; operasyonda rol aldıklarına hükmedilen diğer bazı mahkumların da cezalarını artırdı.
Operasyon, sonradan Şili'de darbeyle iktidara gelecek olan General Augusto Pinochet'ye Haziran 1986'da Manuel Rodriguez Yurtsever Cephesi (FPMR) tarafından düzenlenen başarısız suikast girişiminin ardından yapılmıştı.
Suikast girişiminde Pinochet'nin beş koruması öldürülmüştü.
Ordu, operasyonlarda öldürülen, FPMR üyelerinin çatışmalar sırasında vurulduğunu iddia etmişti.
Daha sonra başlatılan bir soruşturma, kişilerin gözaltına alındıktan sonra vurularak öldürüldüklerini ortaya çıkarmıştı.
Şilili yetkililer, geçen yıl mağdurların ailelerine yaklaşık 570 bin dolar tutarında tazminat ödedi.
Pinochet'nin 1973-1990 arasındaki askeri iktidarı döneminde, devrilen hükümetin binlerce yandaşı öldürüldü, işkence gördü ve sürgüne gönderildi.
Brezilya'da "Gerçeğe Ulaşma ve Bellek Hakkı"
Brezilya'da yaklaşık 20 yıllık askeri cunta döneminin ayrıntılarını anlatan resmi kitap, kendi de diktatörlük döneminde bir süre cezaevinde yatmış olan Cumhurbaşkanı Luiz Inácio Lula da Silva'nın da katıldığı bir törenle tanıtıldı.
"Gerçeğe Ulaşma ve Bellek Hakkı" adlı resmi kitapta, diktatörlük dönemi federal ajanları, tecavüz, işkence, cezaevindekilerin yargısız infazla öldürülmeleri ve mağdurların cesetlerinin saklanması gibi suçlarla suçlanıyorlar.
Kitap cunta dönemindeki siyasi cinayetleri ve kayıpları araştırmak için oluşturulan özel komisyonun 11 yıllık çalışmalarının sonuçlarını içeriyor.
Askeri diktatörlük döneminde 400'den fazla insanın öldürüldüğü ve 160 kişinin de kayıp olduğu tahmin ediliyor. (TK)
* Bu haberi BBC haberlerinden derledik.