Şili'nin başkenti Santiago'da 15 binden fazla insan dün, gebelik riski içeren cinsel ilişkilerden sonra kullanılan "ertesi gün" haplarının devlet hastanelerinde dağıtılmasını mahkeme kararını protesto etmek için yürüdü.
Yüksek mahkemenin kararı ertesi gün hapının eczanelerde satılmasını engellemiyor.
Muhalefet partisi milletvekillerinin itirazına rağmen Şili'de devlet hastanelerinde ertesi gün hapı 14 yaşından büyük kız çocuğu ve kadınlara veriliyordu.
"Yatakta kararımızı biz vermek isteriz"
Doğum Kontrolunu Savunma Hareketi'nden Gloria Maira "Artık ahlaki diktatörler istemiyoruz. Yataktaki kararlarımızı, uterusumuzla ilgili kararlarımızı kendimiz belirlemek, ne kadar çocuğumuz olacağını biz belirlemek istiyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin kararını kabul etmiyoruz" dediler.
Yürüyüşe kadın hakları savunucuları, insan hakları savunucuları, üniversite öğrencileri, koalisyon hükümetinin sol kanadından parlamenterler katıldılar.
"Anayasa Mahkemesi diktatörleşmesin"
Demokrasi Partisi milletvekili María Antonieta Saa "İnsanlar artık uyanıyorlar, Anayasa mahkemesinin benimsetmeye çalıştığı karara karşı öfkeliler. Anaysa mahkemesinin bir diktatörlüğe dönüşmesini engellemeliyiz" dedi.
"İstenmeyen hamilelik yüzünden okulu bırakmak istemem"
Yürüyüşe katılan 19 yaşındaki Yocelyn eczanelerde ilacın satılıyor olmasını ancak devlet hastanelerinde dağıtılmayacak olmasını "adaletsiz" olarak niteledi, "İstenmeyen bir hamilelik dolayısıyla okulu bırakmak ya da işten ayrılmak zorunda kalmazdım" diyor.
Tutuklu ve Kayıp yakınları grubu üyesi Mireya García "Anayasa mahkemesinin adaletsiz olduğunu kadınların aile olmakla ilgili kararlarını yönlendirmeye çalıştığını" söyledi. (NZ/GG)