Türkiye ve Yunanistan'daki emek örgütleri iki ülkenin kaynaklarının silahlanmaya değil, istihdam olanaklarını artırıcı önlemlere ayrılması için birlikte çalışmak üzere anlaştı.
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) 18-21 Mart arasındaki genel kurulunda, Türkiye'deki emek örgütleriyle birlikte çalışma kararı aldı. Önceki gün (7 Nisa) ortak açıklama yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) da ortak bir açıklama yaptı ve "GSSE'yle birlikte yürüteceğimiz bu çalışma, dünyaya örnek olacak ve dünya barışına katkı sunacak bir çalışmadır" dedi.
Emek örgütleri, bu konuyu Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (ITUC) 21-25 Haziran'da Kanada'da gerçekleştireceği konferansında da gündeme getirecek.
bianet'in görüştüğü DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, "Bu çalışma, ITUC kongresinde dünyaya çağrıya dönüşecek. Yunanistan ve Türkiye, özellikle bu ekonomik kriz döneminde, karşılıklı olarak silaha ayırdıkları payı azaltabilirlerse, halklarını ve emeği koruyabilirler" diye konuştu.
Dünyanın büyük silah alıcıları: Yunanistan ve Türkiye
Yunanistan dünyanın en büyük üçüncü silah alıcısı. Türkiye'yse 10. sırada. İsveç Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) verilerine göre, 2005-2009'da askeri silah ithalatına, 1990'a endeksli fiyatlarla, Türkiye 3,264, Yunanistan'sa 4,615 milyar dolar harcadı. Almanya, bu iki ülkeye son beş yılda silah satan ülkeler sırasında birinci.
Hükümetler arasında yeni işbirliği
Bu arada, Yunanistan'ın Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Droutsas dün Ankara'yı ziyaret etti ve iki hükümet işbirliği için "güven artırıcı önlemler" başlıklı beş yeni maddede uzlaştı. Dışişleri Bakanlığı'nın açılamasına göre, bunlar şöyle:
Türkiye ve Yunanistan Barış İçin Ortaklık (BİO) eğitim merkezlerinde BİO ülkelerinin katılımlarıyla müşterek BİO eğitim programları düzenlenmesi.
Kuvvet Komutanları tarafından karşılıklı ziyaretler kapsamında her Kuvvetin Harp Okulu öğrencilerine konferanslar verilmesi.
Bir Yunanistan tümen/tugayının 3. Kolordu Komutanlığına (NRDC-T) ve bir Türkiye tümen/tugayının Yunan NATO İntikal Edebilir Kolordu Komutanlığına (NDC-GR) eğitim maksadıyla tahsis edilmesi.
Harp Akademilerinin planlı yurtdışı gezi faaliyetleri kapsamında karşılıklı ziyaretler düzenlenmesi.
Kurmay Kolejleri ve askeri öğrenciler arasında belirlenmiş karşılıklı ziyaretler kapsamında Harp Okulları arasında ortak bilimsel faaliyetlerin icrası (akademik çalışma, seminer, sempozyum düzenlenmesi ve iki ülkenin askeri gazete/yayınlarında makaleler yayımlanması). (TK)