Bireysel silahlanmayla mücadele eden Umut Vakfı, bir elektronik firmasının silahlanmayı ve şiddeti özendiren televizyon reklamının yayından kaldırılmasını, firmanın reklam filmindeki "şiddetli anlayış"ı olumsuzlayan bir açıklama yapmasını bekliyor.
Vakıf "Eski bir ürünü ateşli silahla 'imha' ederek yenisini ortaya çıkaran 'doktor' kahraman, elindeki 'kudretli' silahla adeta özenilesi bir 'güç' simgesi gibi görünüyor. Yine bu reklamda da silahın tek işlevi olan 'yok etme' ortada" diyor.
Reklamın ateşli silah kullanımını "güç"le, "kahramanlık"la ve "çözümcülük"le bağdaştıran bir anlayışı da dayattığını belirten Umut Vakfı, bu görüntülerin reklamlarla ilgili yasal düzenlemelere de aykırı olduğunun altını çiziyor.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, "Ticari Reklamlar ve İlanlar" başlığı altındaki 16. maddesi şöyle:
Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici reklam ve ilanlar ve örtülü reklam yapılamaz.
Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik'in "Temel İlkeler"in "İ" maddesi de şöyle:
Reklamlar, kamu düzenini bozucu nitelikte olamaz; şiddet hareketlerine yol açıcı, göz yumucu, özendirici veya destekleyici unsurlar içeremez; yasadışı veya kınanacak davranışları cesaretlendiremez.
Aynı Yönetmelik'in "Çocuklara veya Reşit Olmayan Gençlere Yönelik Reklamlar" bölümünün 18. Maddesi'yse şunu diyor:
Çocuklara veya reşit olmayan gençlere yönelik olan veya onları etkileme olasılığı bulunan reklamlar ile içinde çocukların veya reşit olmayan gençlerin kullanıldığı reklamlar taklit edebilecekleri şiddet unsurlarını taşıyamaz.
"KURALLAR" bölümündeki 3. Madde'nin 2. ve 3. bentleriyse şöyle:
2. Reklamlar batıl inançları istismar etmekten kaçınmalıdır.
3. Reklamlar şiddet hareketlerine yol açıcı ya da bunları destekleyici öğeler içermemelidir. (TK)