Uluslararası silah ticaretini düzenleyen Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda büyük bir çoğunlukla kabul edildi.
BM’deki oylamada 154 ülke antlaşma için kabul oyu verirken Suriye, Kuzey Kore ve İran aleyhte oy kullandı.
Aralarında Rusya ve Çin’in de bulunduğu 23 ülke ise çekimser kaldı.
Ya silahlı gruplar?..
Antlaşma ambargo uygulanan ülkelere silah satılmamasını düzenliyor. Çekimser kalan ülkelerin bazılarının eleştirileri de bu noktada yoğunlaşıyor.
Bu ülkelerden biri olan Rusya devlet olmayan yapılara silah satışının yasaklanmamış olmasını eleştiriyor.
Bu durum özellikle derinleşen Suriye krizinde önemli bir noktaya denk düşüyor.
Nitekim Suriye'nin temsilcisi Beşar Caferi temelde konvansiyonel silahlara dair düzenlemeye karşı olmadıklarını, karşı çıktıkları noktanın "devlet dışı terörist grupların silahlandırılmaması" konusuna değinmemesi olduğunu açıkladı.
Caferi sözleşmeyi kabul eden ülkelerin bazılarının "Suriye'deki terörist grupları her türlü ölümcül silahlı donattıklarını" söyledi.
Yürürlüğe girmesine zaman var
Kabul edilen antlaşmanın hedefleri arasında soykırım, insanlığa karşı suç, savaş suçları ya da terörizm için kullanılabilecek silahların satışının engellenmesi de bulunuyor.
Konvansiyonel silahların ticaretini düzenleyen antlaşmaya göre imzacı ülkeler silahların karaborsaya düşmesini engellemek için önlemler alacaklarını da taahhüt ediyor.
Antlaşma imzacı ülkelerin bu silahları kendi içinde nasıl kullandıklarına müdahale etmiyor. Ancak devletleri silah ve yedek parça ticaretini ve silah tüccarlarını denetim altına alacak yasalar çıkarmaya zorluyor.
Antlaşma ile yıllık yaklaşık 70 milyar dolarlık küresel silah ticaretinin kontrol altına alınması amaçlanıyor. BM’deki oylama bu yönde atılmış en ciddi uluslararası adım olarak niteleniyor.
Antlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için en az 50 ülkenin kendi parlamentosunda antlaşmayı onaylaması gerekiyor. (YY)
Bu haberde Deutsche Welle, BBC Türkçe, Amerika’nın Sesi’nden yararlanılmıştır.