Akşam gazetesinde, silah üreticisi Ala Satıcı'nın sözleri, kadınlara silah satmanın taktiklerinin hepsini içeriyor. Satıcı kadınlar silaha meraklı olduğunu, silahın "yalnız kadın" için güvenlik demek olduğunu ve kadınların onlar için ürettikleri renkli tabancalara ilgi gösterdiğini söylüyor.
Aslına bakarsanız, bu işin ustası, 80'lerin sonundan beri kadınları yeni bir pazar olarak gören ABD'li silah şirketleri. Colt firmasıyla başlayan bu hamlenin temel pazarlama taktiği "korku".
Colt'un o dönemde verdiği ilanlarda kucağındaki oyuncak bebeğiyle uyuyakalmış kızını yatağına yatıran bir anne fotoğrafının altına şunları yazıyor: "Kendini koruma sadece hakkınız değil... Sorumluluğunuz."
Aynı ilan resminin yer aldığı silah sektörü dergisindeyse, Colt şunları söylüyor: "Bugün ürünlerimiz için yeni pazarlar bulup ele geçirmek için her şeyi yapıyoruz. Kadınların ateşli silahlar pazarının büyüyen bir bölümü olmasından memnuniyet duyuyoruz. Potansiyel müşteriler olarak kadınlar ihmal edilmemeli."
Winchester silah şirketinin yöneticisi Judy Eberhart'sa bir röportajda şunları söylüyor:
"Kadınlara yönelik ateşli silah pazarının hızla büyüdüğünü biliyoruz. Kendini ve evi korumaya büyük talep var. Bu bilgiye ihtiyaç duyan birçok yalnız kadın var. Avlanma sporu büyümüyor, bu alan daralıyor. Ama California'daki ve Florida'daki yağmalarla en iyi şekilde gördüğümüz kendini savunmaysa insanların akıllarında."
Kadınlara özel silah aksesuarları
Kadınlara yönelik silah pazarlaması yalnızca silah demek değil. Özel çantalardan silah kılıflarına, bel çantalarından kemerlere yeni aksesuarlar üretiliyor ve bunların tanıtımları silah dergilerinde daha çok yer buluyor.
Burada, Ala Satıcı'nın şu sözlerini anımsamakta yarar var: "Silah benim için el çantası gibi. (...)Eşi seyahatte olan, evde yalnız kalan kadın, silahı güvence olarak görüyor. Özellikle renkli tabancalara kadınların büyük ilgi gösteriyor. Fuşya rengi, yeşil, mavi tabancalar çıkardık ve beklediğimizden iyi sattık."
Satıcılara özel eğitim
1994'te silah sanayisine özel dergilerinden biri, mağazadaki satıcılara şu tavsiyeyi veriyor:
"Rebecca gibi bir kadın kendini savunma silahı almak için dükkana girdiğinde bunu şimdiye kadar neden yapmamış olduğunu söyleyip kendini aptal gibi hissetmesine neden olmayın. Yalnızca kendi hayat hikayesini anlatmak bile gözlerine yaşların dolmasına yetecektir. Sizden bütün istediği doğru şeyi yaptığına dair ona güvence vermeniz."
Efsaneler, efsaneler...
ABD merkezli "Şiddet Politikası Merkezi"nin raporu, "Ateşli silah sahipliğinin hem güvenlik hem de kişinin güçlenmesini sağlayacağı inancı, erkek egemen bir efsanenin pekiştirilmesidir. Bunun kadınlara yönelik kullanılması daha fazla silah satmanın ötesinde bir sorundur. Gerçek bir soruna, sorunu vahimleştireceği kesin olan bir çözüm önermektir" diyor.
Rapor, üreticilerin kadınlara silah pazarlamakta kullandıkları efsaneleri sıralıyor.
Efsane 1: Bir yabancının tecavüzü kadınlara yönelik suçların en yaygınıdır.
Gerçekler böyle değil. Kadınlara yönelik şiddet de tecavüz de en çok tanıdıkları erkeklerden geliyor. ABD'de 1992 tarihli araştırmaya göre tecavüz vakalarının dörtte üçünde erkekler komşu, arkadaş, koca, sevgili ya da akraba.
Efsane 2: Cinayetlerin çoğu yabancılar tarafından işlenir.
Kadınların eşleri ya da kendilerine yakın bir erkek tarafından öldürülme riski çok daha yüksek. 1992 FBI raporuna göre öldürülen yaklaşık beş bin kadının yüzde 29'unda fail kocalar yada sevgililer. Yabancı biri tarafından öldürülen kadınların oranı yüzde 10'un altında. FBI'ın 1976-1987 arası istatistiğine göreyse kadınların yüzde 40'ı kocaları, yakın bir erkek ya da akraba tarafından öldürülüyor.
Şiddet Politikası Merkezi'nin raporuna göre, cinayetlerin yüzde 80'i tartışmalar ya da kavgalar sırasında gerçekleşiyor. Kişiler yakınlarındaki en tehlikeli silaha yöneliyorlar. Bu nedenle, aile içi şiddet bağlamında düşünüldüğünde evde ateşli silah bulundurulması özellikle tehlikeli.
Efsane 3: İntihar edecek olan zaten her şekilde intihar eder.
Tıpkı cinayetlerde olduğu gibi, intihar vakalarında da kişiler buna özel bir silah edinmek yerine, ellerinin altındaki silahı kullanıyorlar. Ayrıca ateşli silah intihar girişimlerindeki ölüm oranlarını da artırıyor.
Efsane 4: Tabanca kendini savunmada çok etkilidir.
İstatistiklere göre, kadınların kendilerini savunmak zorunda kaldıkları erkeklerin büyük bir bölümü yabancılar değil, tanıdıkları erkekler. Silah kadınların kendilerini korumasından çok şiddet görmelerine, kendilerine gözdağı verilmesinde veya öldürülmelerinde kullanılıyor. (TK/EZÖ)